Voortgang Solid Care

Zoals de dingen meestal gaan in India, verliep de start anders dan gepland. Bij aankomst bleek dat de scholen, vanwege de hitte, nog niet zouden openen en dat betekende een vertraging  voor mijn werkzaamheden. Maar India is India niet, als vervolgens blijkt dat de helft van de scholen toch zijn deuren heeft geopend. Beetje bij beetje kon ik dus beginnen met het bezoeken van de instellingen. Inmiddels ben ik een kleine vier weken verder en heb amper tijd om te eten of met vrienden te relaxen.

Het vergt veel tijd om alle organisaties te bezoeken en de hitte maakt het me niet erg makkelijk.
Inmiddels is de eerste vergadering met alle lokale instellingen geweest en tegen de tijd dat jullie dit lezen is ook de tweede vergadering achter de rug. Langzaam moet duidelijk worden wie er met ons gaan samenwerken en welke vorm het project gaat krijgen. Op dit moment is nog moeilijk in te schatten hoe dit zal gaan verlopen , al verwacht ik niet dat iedereen mee zal doen. Inmiddels is me duidelijk geworden dat er twee groepen zijn. De eerste groep is zeer geïnteresseerd in samenwerking en gezamenlijke projecten m.b.t.’ awareness’ en het ontwikkelen van ‘vocational training’ gericht op het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een verstandelijke beperking. Van de tweede groep, dit zijn de organisaties die de meeste financiële problemen hebben, vermoed ik dat ze weleens kunnen afhaken, omdat ze niet direct een zak met geld krijgen.  Voor hen is het moeilijk om ‘lange termijn projecten’ te overzien. Jammer, want juist voor hun kinderen zou het goed zijn om wel mee te doen, aangezien dit scholen zijn waar, zowel op organisatorisch als medisch gebied,  weinig/geen kennis aanwezig is .

Daarnaast heb ik vorige week een bijeenkomst georganiseerd om ‘Momentum from Waste’ welkom te heten in Pondicherry. Dit team is bezig met een rally door Zuid-India waarbij zes mannen meer dan 4000 km afleggen in een auto die alleen maar op biodiesel rijdt. Zij willen tijdens deze rally biodiesel promoten, die gemaakt is van gebruikte (frituur-)vetten. De organisator, die een vriend van me is, vond de rally tevens een mooie gelegenheid om aandacht te vragen voor  Solid Care. Met hun rally proberen ze geld in te zamelen voor ons werk. Het leek mij dan ook niet meer dan logisch om ze een warm welkom te geven.

Het welkom  was een gezellig bijeenkomst in de ‘Botanical Garden’. Elf van de veertien door mij uitgenodigde organisaties waren aanwezig.  Samen met de ongeveer 75 aanwezige kinderen hebben we de rallyrijders opgewacht, waarna we een stukje achter de auto zijn aangelopen. Op de eindbestemming werden de mannen in het zonnetje gezet. Ieder van hen kreeg een (door de kinderen gemaakte) bloemenkrans en een sjaal, die ze hier aan belangrijke gasten geven als een soort van eerbetoon.
De rallyrijders die eerder op de dag al een school en tehuis hadden bezocht, genoten zichtbaar van de interactie met de spontane en blije kinderen. Later die avond vertelden ze me dat dit het beste welkom was wat ze gedurende de hele trip hadden gehad.

Het feit dat de kinderen en de mannen zo hadden genoten, maakte voor mij een deel van de voorafgaande stress goed. Ik kan je vertellen dat het een hele ervaring is om in een onbekend land een bijeenkomst te organiseren. Ik noem het maar een leerschool……… dat klinkt immers een stuk vriendelijker dan wanneer ik het moet hebben over vriendjespolitiek, uitingen van macht, belangenverstrengeling en schreeuwende politieagenten.

Laatste foto's

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer