Voortgang Solid Care

Totaal zijn er 14 organisaties in Pondicherry die werken met kinderen met een verstandelijke beperking. Natuurlijk is dit niet alles. Er zijn altijd nog scholen die niet geregistreerd zijn en therapeuten die hun praktijk runnen. Als stichting focussen wij ons op de bestaande organisaties die erkend zijn door de regering.  Deze 14 organisaties bestaan uit 8 scholen, 5 tehuizen en 1 trainingscentrum. Het trainingscentrum en één van de tehuizen zijn opgezet door de regering. De rest is opgezet door weldoeners uit het vakgebied.

Voor mij is het 15 maanden geleden dat ik voor het laatst in India was en dat er contact was met de organisaties. Hoewel ik met sommigen sporadisch contact bleef houden, was dit voor de meeste organisaties onmogelijk, gezien het feit dat ze geen Internet of zelfs geen computer hebben. Het was voor mij dus afwachten of de mensen me nog zouden herkennen. Vooral bij de organisaties die ik in het verleden maar eenmaal heb kunnen bezoeken. Aangezien in India persoonlijk contact belangrijk is, hebben we als Solid Care besloten dat ik eerst informeel langs ga in plaats van dat ik ze bel of mail. Het persoonlijk bezoeken van de organisaties is erg tijd rovend. Eerst moet ik me door het hectische verkeer zien te wurmen, de weg zien te vinden om vervolgens, het maakt niet uit of dit met of zonder afspraak is, een uur te moeten wachten voordat de desbetreffende persoon aanspreekbaar is. Vervolgens is het belangrijk dat je de tijd neemt voor het persoonlijke beleefdheidpraatje, inclusief het bekijken van fotoboeken vol met hun activiteiten van het afgelopen jaar. Pas daarna kan je over gaan tot de zakelijke kant van je bezoek.

Toch is het belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Zeker voor mij als buitenstaander. Op deze manier leren de mensen me kennen en krijgen ze gevoel bij waar ik, en Solid Care, voor staan. Vanuit mijn eerdere reizen weet ik dat bijvoorbeeld het versturen van informatie of een uitnodiging, niet in goede aarden valt. Hier moet een uitnodiging persoonlijk overhandigd moeten worden, als je wilt dat ze er serieus iets mee doen.

In de afgelopen anderhalve week heb ik een start gemaakt met het bezoeken van de organisaties. Onaangekondigd. Op deze manier kan ik het informeel houden, zie ik hun primaire reactie op mijn komst en kan ik zien hoe de organisatie draait zonder dat ze bezoek verwachten.
Buiten SADAY heb ik de overige organisaties ontmoet op bijeenkomsten en later omdat ik ze op eigen initiatief en/of op uitnodiging ben gaan bezoeken. Dit maakt het voor mij spannend, om ze nu weer te bezoeken. Ergens zit er toch de angst dat ik me hard maak voor hun kinderen terwijl ze mij niet eens herkennen.

Mijn angst bleek ongegrond. Overal werd ik positief ontvangen. Bij velen zelfs met de reactie: “Finally you came back”. Maar één iemand had even tijd nodig om het plaatje compleet te krijgen. Toen het plaatje compleet was, ontving hij me als een lang verloren vriendin. Tot mijn verbazing herkenden zelfs sommige kinderen me nog van de Special Olympics 2009. Ook onder leraressen ging  een vlaag van herkenning.  Bij één van de tehuizen, waar ik maar één keer eerder was geweest, kreeg ik een warm welkom inclusief welkomstketting gemaakt door één van de kinderen (gebruiken ze om speciale gasten te eren).

Allemaal zijn ze nieuwsgierig naar wat ik de afgelopen tijd heb gedaan en waar Solid Care voor staat. Allemaal zijn ze bereid om mee te werken aan de assessment die wij als stichting willen afnemen.  Door middel van de assessment willen we inzicht krijgen in de huidige stand van zaken binnen de organisaties. Hieruit zullen hun wensen naar voren komen, zowel met betrekking tot hun eigen organisatie als met betrekking tot de zorg voor kinderen met een verstandelijke beperking in de regio van Pondicherry. Op deze manier kunnen wij goed bepalen, wat onze volgende stap zal zijn. Door het terugkoppelen van deze uitkomst hopen we input en medewerking te krijgen van de lokale organisaties.

Voor nu nodigen veel organisaties me uit om langs te komen bij speciale bijeenkomsten. Zo zal ik Diwali (een belangrijke feestdag vieren) in één van de tehuizen. Ik zal meedraaien bij een conferentie wat gehouden zal worden m.b.t. awareness. Het gaat er hierbij om dat mensen uit het vak, ouders en geïnteresseerden leren hoe ze het best kunnen omgaan met een kind met een verstandelijke beperking. Tevens ben ik uitgenodigd voor een programma waarbij mensen met een beperking kans maken op een baan. Met weer een andere organisatie, zal ik projecten bezoeken die in een paar dorpen plaatsvinden.

Daarnaast heeft de directeur van het trainingscentrum VRC (Vocational Rehabilitation Centre for Handicapped) me aangeboden om te helpen met het perfectioneren van de vragen voor het assessment.

Tevens heeft er een gesprek plaatsgevonden met het bestuur van de PAMHS (Parents Association of Mentally Handicapped and Spastic Persons).  Momenteel zijn er, in Pondicherry, ruim 300 ouders aangesloten bij deze organisatie. In de regio van Tamil Nadu zijn dit er nog eens vele honderden meer. Afgelopen augustus hadden ze een bijeenkomst voor Pondicherry en de staat Tamil Nadu. Meer dan 900 deelnemers waren aanwezig. Al in het verleden heeft hun bijdrage me enorm geholpen. Zij hebben me geholpen om in contact te komen met de scholen die voor mij onbekend waren, ze hebben de rol van tolk op zich genomen bij organisaties waarbij het bestuur geen Engels spreekt en ze geven me inzicht vanuit het perspectief van de ouder. Ook ditmaal hebben zij hun volledige samenwerking beloofd.

Al deze contacten zijn belangrijk. Enkel via hen kunnen wij als Solid Care successen boeken. Als men het gevoel heeft mij niet te kunnen vertrouwen, of niet geloven in het werk waar wij voor staan, dan zullen onze projecten geen blijvende uitwerking hebben. Hun medewerking maakt het verschil.

Vanavond vertrek ik voor een bruiloft naar Bangalore. Na mijn terugkomst zal ik verder gaan met het bezoeken van de overige organisaties. Laten we hopen op meer positieve reacties.

Reacties 1

elly 18-10-2010 23:13

Ze kunnen iemand die zo met haar hart betrokken is bij deze kinderen toch niet vergeten? Wat je uitstraalt krijg je terug.............

hartegroet,elly

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer