De toerist

Ik mis het reizen, al klinkt het voor velen gek. Pondicherry is voor mij niet nieuw meer, het is mijn thuis met mijn werk, vrienden en dagelijkse routine. Ik mis het ontdekken van nieuwe dingen, het ontmoeten van nieuwe mensen en om ongegeneerd foto’s te maken van al het moois wat ik zie.
Dus besluit ik op mijn vrije zondag de ‘toerist’ uit te hangen.

Met de camera in mijn hand loop ik de straat uit de ‘Sunday Market’ op. Overal staan kraampjes met kleding, plastic bloemen (daar zijn ze hier dol op), plastic speelgoed, boeken, schoenen, sieraden en noem maar op. Met mijn grote zonnebril slenter ik langs de kraampjes. Ik zie de mooie maar vervallen gebouwen, de vele reclameborden en het overschot aan kinderkleding. Ik lach om de brommers die met grote? snelheid door de menigte proberen te rijden en ik lach nog harder als ik besef dat ik hetzelfde doe.

Dan komt ineens de vislucht me tegemoet en ik loop de overdekte markt op. Als ik over de overdekte markt loop, komt de vislucht me tegemoet. In slaapgevallen dames schieten omhoog als ze in mij een potentiële koper zien. Stapels kleine visjes liggen op plasticzakken. De grote zijn inmiddels op, daarvoor had ik eerder moeten komen. Wel zijn er nog genoeg reuze garnalen en krabbetjes. De vislucht in combinatie met de warmte besluit me te doen doorlopen.
Ik loop door de nauwe straatjes. Overal waar ik kijk, zie ik fruit. Bergen met sinaasappels, appels, citroenen, druiven, granaatappels, kokosnoten en mango’s in alle kleuren en maten.
Tussen de kraampjes hangen zakken om de verkopers te beschermen tegen de zon. Sommige delen van de markt kleuren daarom blauw, terwijl andere delen van de markt donker en grauw overkomen, afhankelijk van het type zak dat ze gebruiken. De zonnestralen die erdoor komen, maken echter dat alles goed zichtbaar blijft. Het zweet gutst van mijn lichaam, terwijl ik verder slenter.
Marktmannen proberen onverhoopt hun waar aan me te verkopen. Ik glimlach vriendelijk, soms met een knik en soms bedank ik ze in het Tamil. Terwijl ik verder loop hoor ik het achter me gonzen: “Ze spreekt Tamil, ze spreekt Tamil”. Een enkeling probeert verwoed een gesprek met me aan te knopen, wat uiteraard op niks uitloopt.
Ik geniet van de geuren en kleuren die aan me voorbij komen. Ik zie van alles: koffiezakjes, kruiden, plastic emmers en schoonmaakspullen, sieraden, tassen, gasstelletjes, noem het maar op. En allemaal hebben ze hun eigen gebedshuisje en/of Goden hangen die de verkoop moeten bespoedigen.
Dan kom ik bij de groenten. Een dame houdt me staande, omdat ze op de foto wilt. Daarna moet ook haar buurvrouw…….. en de volgende en de volgende op de foto. Met hun beetje Engels vragen ze waar ik vandaan kom en of ik getrouwd ben. Al snel komen de dames tot de conclusie dat ik er mooi moet uitzien in sari. Ik herinner me de foto’s van de bruiloft en laat ze een foto van mezelf in sari zien. Mijn camera gaat meteen alle kraampjes langs. Ze bejubelen me om het feit dat ik er als een ‘echte’ Indiase uitzie. De mannen die met hun kraampje tegenover de dames zitten nemen rustig alles in hen zich op.
Dan lokt de geur van verse bloemen me. Stapels bloemen, met name jasmijn, anjers en rozen. Ik bekijk de kunstwerken die ze ervan maken aandachtig. De hangende slierten gebruiken ze om te offeren in de tempels of voor speciale gelegenheden. Als ik verder loop zie ik de hoofdtooien die de dames dragen op hun huwelijksdag. Het is ambachtelijk en precies gemaakt. Kunstwerken zijn het, al zijn de meeste bruidjes er wat minder blij mee, omdat het zo ontiegelijk zwaar is. Ik kijk hoe de man behendig de volgende roos erop zet. Hij pakte een tweede roos en geeft deze aan mij. ‘Free’, zegt hij met een grote glimlach op zijn mond. Ik pak de roos aan en steek hem in mijn haar terwijl ik verder loop.

Dan wordt de bloemenlucht verdrongen. Ik besef me dat ik hier het ‘slacht’-deel inloop. Het kost me enige moeite om ‘neutraal’ door te lopen, zonder dat de afschuw van mijn gezicht af te lezen is. De meeste kippen zijn echter al verkocht . Vele kraampjes zijn dicht. Bij andere loopt het bloed over het pad naar het dichtstbijzijnde putje. Ik doe mijn best om er niet met mijn voet in te gaan staan, maar ik durf niet met zekerheid te zeggen dat dit is gelukt. Waar de kraampjes nog open zijn, liggen overal veren en andere ondefinieerbare delen. Een paar overgebleven kippen liggen met hun poten vastgebonden bij elkaar, andere kijken me aan vanuit hun hok. Een enthousiaste verkoper laat me zien hoe ze de ingewanden uit elkaar trekken. Het zal voor sommige mensen vast een delicatesse zijn, maar stiekem ben ik blij als ik het fruitgedeelte weer inloop.

Eenmaal buiten loop ik via de drukke winkelstraat, die ik inmiddels op mijn duimpje ken, naar de Tempel die gewijd is aan de olifantengod, Ganesha. De olifant, waarvan ik van mijn huisgenoot weet dat ze Laxhmi heet en die meestal voor de tempel staat, heeft  pauze. Ook de tempel is dicht. Alleen de kraampjes vol met afbeeldingen van verschillende Goden, wierook en gebedskralen, zijn open.
Als ik onder de tempelpoorten doorloop, zie ik verschillende gezinnen aan de kant van de weg zitten. Ze hebben verkoeling gezocht in de schaduw. Sommigen zitten gewoon wat te relaxen, terwijl anderen hele maaltijden bij zich hebben. Ik zie hoe een gezin net aanschuift bij een man die zegt hun toekomst te kunnen voorspellen aan de hand van een dwergpapegaai.

In de ashram is het druk met toeristen vandaag, waardoor ik juist weer het gevoel heb dat ik thuis ben. De vaak zo stugge ashrammannen, knikken me nu met een blik van herkenning toe. Ik loop langs een zee aan bloemen en stop even om de zoete geur van de frangapani-bloem in me op te nemen. Dan zoek ik een plekje achterin, waar ik alles goed kan overzien. De grote boom in het midden beschermt ons tegen de brandende zon. Ik zie hoe de bladeren heen en weer bewegen op het zachte briesje wat opsteekt. Eenhoorntjes springen  van tak naar tak en spelen onverstoord boven de hoofden van de vele gelovigen.

Ik ga verder naar het strand. De zee is blauw en kalm. De lucht helder. Hoe dichter ik bij het ‘Gandhi Statue’ kom, hoe meer eetkraampjes er staan. Gesneden fruit, ijs, gebrande noten, suikerspinnen en vele andere snacks zijn er te krijgen. Als ik sta te kijken hoe kinderen het beeld van Ghandi  gebruiken als glijbaan, merk ik dat iemand me roept. Het is de vriend waar ik mee had afgesproken. Ik was zo opgegaan in het ‘toeristje’ spelen dat ik hem helemaal vergeten was.

Ik klim achter op zijn motor en we rijden naar een restaurantje aan het strand. Vanaf het terras kijk ik naar de mensenmassa en keer langzaam weer terug in mijn eigen wereld. Ergens hoor ik mijn vriend en onze vaste ober grapjes maken over het feit dat ik vandaag de ‘toerist’ heb uitgehangen. Ze vinden het maar raar.
De komende uren genieten we van ons biertje, een late lunch en de nazon. Als het al avond is geworden, laat ik me niet thuis afzetten maar aan het einde van de winkelstraat. Langzaam slenter ik weer terug. Ik zie hoe de winkels gaan sluiten en hoe mensen met tassenvol hun brommer weer opzoeken. Nieuwsgierig loop ik een nieuw zaakje binnen. Niet veel later loop ik intens gelukkig met mijn  cappuccino-to-go weer naar buiten. Ik nip aan mijn koffie terwijl ik via de ‘Sunday Market’ naar huis slenter.  Ineens duikt er een bekende naast me op. We praten even en voordat ik het doorheb ben ik bij de supermarkt bij mij om de hoek. Ik besluit nog wat fruit te halen, terwijl de verkoopsters honderduit tegen me praten. Ik lach. De toerist is weer thuis.

Laatste foto's

Reacties 2

Davey 14-06-2011 21:05

haha een toerist uithangen... zoe zie je maar dat dat erg leuk kan zijn.

Ik stel voor om eens met je camera het pitoreske Soesterberg te bezoeken. Dat is een klein plaatsje in de buurt van Utrecht. Als je weer terug bent in Nederland geef je maar een seintje, ik zal je dan eens rondleiden. Vergeet in ieder geval je camera niet.

Ik ben btw wel benieuwd of jij je toekomst al hebt laten voorspellen door een dwerg papagaai?

Hoestie verder?Al plannen verder uitgewerkt voor je project?
Hier gaat alles lekker zijn gangetje.
Alles draait door en er gebeurd van alles en nog wat.
Nog 3 weken werken en dan heb ik een fijne vakantie van 5 weken in vooruitzicht. Plannen... nee nog niet echt.
Ik zie het wel wat er allemaal gebeurd. De aankomende weken eens goed om me heen kijken en beslissingen nemen inzage mijn toekomst. Heb wat solli's lopen dus daar maar eens op focussen.

X

Davey

Nette 17-06-2011 12:26

He, leuk verhaal joh! Mooie foto's!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer