Social Welfare Department

Afgelopen zondag organiseerde de V.R.C. (Vocational Rehabilitation Centre for Handicapped) een grootschalige sollicitatieronde voor een bedrijf in het zuidelijk deel van Tamil Nadu. Ik was uitgenodigd omdat ik een goed contact heb met de directeur. Vijfhonderd mensen met een lichamelijke beperking waren uitgenodigd om hier naar toe te komen. Enkel  150 kwamen opdagen, waarvan 4 met een verstandelijke beperking. Het bedrijf heeft enkel mensen met een beperking in dienst. Ze verzorgen voor kost en inwoning, drie maaltijden per dag, yoga en medische zorg.  Toch hebben veel mensen geen interesse,  omdat ze er weinig voor voelen om te moeten verhuizen. Ze blijven liever in Pondicherry.

Tijdens bijeenkomsten zoals dit voel ik me soms een beetje verloren. Alles is in het Tamil en  eigenlijk is er voor mij geen reden om daar te zijn. Toch zijn dit van die typische verplichtingen die je maar moeilijk kan weigeren. Ik was dan ook blij toen ik ontdekte dat er een aantal leerlingen van één van de ‘Special Schools’ aanwezig waren. De lerares herkende me meteen en ook de leerlingen kende ik nog goed van de Special Olympics India 2009. Hoewel de mensen van de V.R.C. me vooraan wilde hebben, koos ik er voor om gezellig tussen hen in te zitten. Op deze manier had ik wat afleiding tijdens deze lange en saaie ochtend, aangezien geen enkele spreker Engels sprak. Toch bleek het een uiterst vruchtbare ochtend te worden.  

Zo sprak ik met een voormalige werknemer van een van de Special Schools en hij had een interessante kijk op deze school. Om te weten wat er gaande is binnen de scholen is het voor mij belangrijk om me te begeven tussen de  ‘gewone’ mensen, het is al meerdere malen gebleken dat ik daar meer te horen krijg dan op de scholen zelf.  Tevens vertelde hij me over het probleem om werk te vinden, ondanks dat de overheid heeft vast gesteld dat binnen elk groot bedrijf 3 van de 100 werknemers een (lichamelijke) beperking moet hebben. In praktijk blijkt deze regel niet te werken. Dit geldt al voor mensen met een lichamelijke beperking, met een normaal IQ. Het probleem voor mensen met een verstandelijke beperking is hierbij nog vele malen groter.

Na het invullen van de formulieren, werden de eerste sollicitatie gesprekken gehouden. Ter plekke kreeg men te horen of men aangenomen was of niet. Alle vier de cliënten met een verstandelijke beperking werden afgewezen.  Hun afwijzing zorgde bij de 4 deelnemers tot een grote teleurstelling. Degene die wel een contract kregen, kregen deze uitgereikt door de ‘Minister of Social Welfare’, Mr. Kandasamy.  Voordat dit echter zover was, stelde de directeur van de V.R.C. ons aan elkaar voor. Tot mijn verbazing sprak de Minster totaal geen Engels. Met een paar woorden Tamil en af en toe een vertaling van iemand anders, hadden we een informeel gesprek over Nederland, de stichting en mijn leven in Pondicherry. Hij liet me weten dat hij mijn initiatief ten zeerste waardeert en dat hij hoopt dat dit een impuls geeft om meer te kunnen betekenen voor mensen met een verstandelijke beperking in Pondicherry. Ik had verwacht dat hij ons onderzoek als bedreigend zou ervaren, maar hier liet hij niks van merken. Hij lachte vriendelijk naar me. Ik voelde me echter ongemakkelijk, al kwam dit meer door de lokale kranten en de videocamera’s die meteen bovenop ons zaten.  

Toen het officiële gedeelte begon, stond ik snel op, maar de Minister riep me terug. Hij wilde dat ik naast hem bleef zitten. Bij het overhandigen van de eerste contracten zorgde hij er voor dat ik net iets achter hem stond. Het zweet stond op mijn voorhoofd, toen de felle lampen op ons gericht waren. Gelukkig vroeg hij me niet om een paar woorden te spreken.

Ook de ‘Director of Social Welfare’ en de ‘Deputy Director’ waren aanwezig. De ‘Deputy Director’ nodigde me uit om die woensdag bij hem op kantoor langs te komen. Ik was tevreden en blij.
Die avond lieten ze beelden en foto’s op het plaatselijke journaal zien van de bijeenkomst. De meeste foto’s waren van mij. Foto’s waarbij ik in gesprek ben met de cliënten met een verstandelijke beperking en  foto’s en opnames van mijn gesprek met de Minister. De directeur van het V.R.C. vertelde me later dat de lokale kranten allemaal wilden weten wie ik was en wat ik hier kwam doen. Hij is daarop ingesprongen door te vertellen dat ik al 3 jaar lang geweldig werk in Pondicherry doe voor mensen met een verstandelijke beperking.

Hoewel ik verheugd was door de uitnodiging van de ‘Deputy Director’, was ik er ook een beetje bang voor. Pondicherry is een aparte staat binnen Tamil Nadu en heeft een eigen regering. Hoewel ze onder de landelijke regering vallen, hebben ze de ruimte om regels naar eigen inzicht in te vullen. Dit geeft vrijspel voor corruptie. Het is een spel waar ik liever niks mee te maken heb. Ik kan echter niet ontkomen aan contact met de regering. Bij alle belangrijke bijeenkomsten zullen ze aanwezig zijn en ik ben er van overtuigd dat ze in de gaten zullen houden wat wij als stichting doen. Het is daarom belangrijk om een goede relatie met de regering aan te gaan (om dingen gedaan te krijgen), maar tegelijkertijd moet ik er voor zorgen dat ik niet te persoonlijk met ze wordt.

Het gesprek met de  ‘Deputy Director’ verliep vriendelijk en rustig. Hij was erg geïnteresseerd en liet me weten blij te zijn met het goede werk wat wij als Solid Care doen. Hij heeft toegezegd dat hij ons, waarnodig, zal helpen. Nu is het afwachten waar deze ontmoeting toe zal leiden, al heb ik wel weer een nieuwe uitnodiging opzak  voor bijeenkomst begin december.

Vanmiddag vertrek ik voor een bespreking  naar Chennai. Ik zal daarom een aantal dagen niet te bereiken zijn. 

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer