Rituelen

Na een korte nacht werd ik dus om 5 uur gewekt. De ceremonie zou om 7 uur beginnen en daarvoor moest iedereen gewassen zijn en ontbeten hebben. Om 7 uur liep de bruidegom echter nog in zijn nachtkleding rond, ik snapte er niks van. Bij ons in NL zal het nooit gebeuren dat de bruid of de bruidegom niet klaar is op de afgesproken tijd. Pas tegen acht uur begonnen we met de ceremonie die gehouden werd in de slaapkamer van de ouders. Voor de gelegenheid is er een doek opgehangen waarop iemand het verhaal van hun God heeft getekend. Mijn vriend moet op een soort tafeltje gaan zitten, wat ze gebruiken voor officiële rituelen zoals dit. Zijn gezicht wijst naar de God, alsof ze samen een intiem gesprek zullen hebben. Voor hem staan attributen die ze gebruiken voor het eren van deze God. De ceremonie gaat gepaard met veel zang (wat ik nog vele malen zal tegenkomen in de aankomende dagen) en rituelen. De priester is aanwezig om alles in goede banen te leiden. Eén voor één moeten de vrouwen in de familie, eerst de moeder, dan zijn tantes en dan zijn zussen, hem insmeren  met een mengsel met turmerik poeder (wat wij kennen als kurkuma of geelwortel). Het insmeren gaat op een speciale manier, waarbij de desbetreffende vrouw een rode doek om haar nek legt. In haar handen houdt ze een touw met daaraan een aantal voorwerpen geknoopt. Haar handen zijn gekruist. Ze neemt wat turmerik poeder in haar handen en smeert dit vervolgens kruiselings op het hoofd van de bruidegom, zijn schouders, zijn handen, knieën en vervolgens zijn voeten. Als alle vrouwen zijn geweest dan doen ze dit voor de tweede keer, aangezien alles twee keer gedaan moet worden. Het goedje wat hierbij achterblijft wordt gezien als een masker wat hem een mooie huid zal geven en waardoor hij lekker gaat ruiken. De bruidegom wordt daarom ook niet geacht zonder familieleden de deur uit te gaan, aangezien dit een soort ‘axe-effect’ teweeg zal brengen bij de vrouwen die hij op straat zal tegen komen.  

Terwijl de bruidegom zich vervolgens door de mannen laat wassen en daarna nog rustig een douche neemt, gaan de vrouwen door met zingen. De moeder, oudste zus en twee tantes gaan te midden van de zingende tantes zitten. Vier andere dames houden een rood doek boven hun hoofd, zodat het lijkt alsof ze in een hutje zitten. De vrouwen beginnen met het overhevelen van iets wat op graan lijkt. Hiermee verzoeken ze de Goden om een vruchtbaar en gezond huwelijk. Als het ritueel klaar is, pakken ze een plantje, wat ze samen met een beetje modder op de deurpost plakken. Dit is om het verzoek voor een vruchtbaar en gezond huwelijk te bezegelen.

Tegen de tijd dat de vrouwen klaar zijn, is ook de bruidegom aangekleed en gewassen. De bruidegom gaat weer zitten op de plek voor zijn God. Nu begint de ceremonie die er op gericht is om de bruidegom zo mooi mogelijk te maken. Hierbij wordt de bruidegom verder aangekleed en behangen met al de sieraden die hij heeft. Zijn neven zijn hierbij degene die hem, soms met meerdere tegelijk, zijn armbanden, ringen en kettingen weer omdoen. Als alle rituelen zijn uitgevoerd. Is het tijd voor muziek en om te dansen.

Lang hebben we echter niet om te dansen. Een kleine groep gaat naar de tempel en vragen of ik zin heb om mee te gaan. Ik vind het wel even prettig om naar buiten te kunnen. De mannen nemen rijst en 1 roepie munten mee om te offeren aan hun God. Terwijl ze ten overstaan van God hun zegen vragen voor dit huwelijk, zingt één van de tantes, terwijl een neef de rijst op een tafel verspreidt. Vervolgens begint hij in de rijst het heilige teken ‘Swastika’ te tekenen. Hoewel wij het vooral kennen uit de Tweede Wereldoorlog als een hakenkruis, is het in het oude Hindoeïsme, Jaïnisme en Boeddhisme een heilig teken wat symbool staat voor voorspoed en geluk. Als de neef klaar is knielen ze allemaal tot hun God.

In de middag verwelkomen we de bruid en haar familie in ‘ons grote huis’. Mannen zitten aan de ene kant van de zaal, terwijl de vrouwen en kinderen aan de andere kant zitten. De mannen voeren  rituelen uit die er op gericht zijn om de mannelijke familieleden van de bruid welkom te heten in hun ‘huis’. Ondertussen genieten de vrouwen en de kinderen van allerlei soorten zoetigheid, snacks, ijs en vruchtensapjes die voorbij komen.

Als de mannen elkaar welkom hebben geheten, trekt de bruidegom zich terug om even later met zijn bruid de zaal te betreden. De bruid ziet er schitterend uit in haar licht roze sari vol met glitters en kralen. Het is tijd om bruidstaart aan te snijden. De familie verzamelt zich om het bruidspaar heen, waarna ze om en om het bruidspaar een stukje taart voeren.
Als ook de nodige foto’s zijn gemaakt. Gaan we met de zussen en nichten terug naar onze kamer, waar ook de bruid en haar vriendinnen komen. Het is allemaal onderdeel van het ritueel waarbij, de families tijd hebben om elkaar te leren kennen, maar vooral ook om elkaar welkom te heten in hun nieuwe familie.

Die avond hebben we een druk programma met dans en te harde muziek, waarbij ik bang ben dat mijn trommelvliezen zullen scheuren. Terwijl het bruidspaar vanaf een schommelbank toekijkt naar de optredens die worden verzorgd door de familieleden, staan er grote lampen en camera’s op hen gericht om maar niks te hoeven missen van dit bijzondere moment.
De optredens doen me enigszins denken aan een bonte avond. Flauwe spelletjes komen tussendoor waarbij mannen een kleine bal, zonder handen maar bekneld tussen hun kin en nek moeten doorgeven. Vervolgens moeten een aantal geselecteerde familieleden als een mannequin het podium op en neer lopen. Ik voel bijna een plaatsvervangende schaamte en ik snap maar al toe goed dat de bruid hier totaal geen zin in heeft. Dit is bijna nog erger dan al die flauwe sketches die bij ons op een bruiloft voorbij komen.
Aan het einde van de avond mag eindelijk iedereen dansen. Uiteraard wel op het podium en onder het toeziend oog van de felle bouwlampen en de camera’s. Al snel wordt ik opgenomen in het gedans. Men is onder de indruk van mijn Indiase manier van dansen en al zwetend en lachend wordt ik langzaam één met deze enthousiaste familie. We zijn zelfs zo druk met dansen dat we vergeten te eten.

Als bijna iedereen weg is, de muziek gestopt is en het personeel het eten al aan het afruimen is, gaan ook wij eten. Een neef komt naar me toe en wilt dat ik een hap van zijn eten neem. Terwijl hij met de lepel voor me staat schiet ik in de lach en stuur hem weg met de opmerking dat ik echt wel oud genoeg ben om zelf te kunnen eten. Hij kijkt teleurgesteld. Een andere neef doet een volgende poging. Met vragende ogen kijk ik de zus aan. Ze lacht en legt me uit dat dit heel normaal is in hun cultuur. Op deze manier laten ze zien dat ze je volledig accepteren en dat ze alles met je willen delen. Er ontsnapt een “oooh” uit mijn mond  en ik zie de neven opgelucht kijken. Meteen komen er allemaal lepels op me af. Lachend neem ik elke hap aan, waarop ik vervolgens de groep rond ga om ook hen een hap van mijn (inmiddels gesmolten) ijs aan te bieden.

Laatste foto's

Reacties 2

José 01-12-2010 16:20

Goh, dan is een huwelijksvoltrekking bij ons in het Westen maar kleurloos als je dit allemaal leest.
Marije, geniet nog met volle teugen van je laatste paar weken.

Lieve groet,

José

elly 01-12-2010 17:17

Dag Marije,

Het is steeds een plezier om je verslagen te lezen. Zo neem je mij ook mee op al je belevenissen. Prachtig ook de foto's. Kleurrijk bij een kleurrijk verslag.
Het lezen is aangenaam door je liefde en enthousiasme voor deze plek op de wereld dat voelbaar is tijdens het lezen.

Hartegroet,elly

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer