Regen, regen, regen en beestjes

Regen, regen, regen. Het lijkt niet op te houden. Terwijl jullie sneeuw en ijzel hebben, zitten we hier in een stortvloed aan water. Pondi ligt meteen plat. Kinderen hebben al 6 dagen een ‘Government Holiday’ vanwege de heftige regenval. Winkels zijn dicht en blijven dicht, waarschijnlijk omdat hun kinderen thuis zitten. Sommige delen van Pondi zijn moeilijk te bereiken. De wegen zijn er zo slecht dat alles blank staat. De vele gaten in de weg worden nu ineens zichtbaar, omdat daar het water zich ophoopt. Hoewel ik in het begin mijn best deed de waterplassen te ontwijken is daar nu geen beginnen meer aan. Ik kan niet anders dan mezelf in het diepen te gooien en maar hopen dat de gaten niet de groot, te diep of te modderig zijn, zodat ik vast kom te zitten. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik mijn balans verlies en dat ik mijn schone voeten in het vieze modderige water moet zetten om steun te zoeken. Mijn stockjes hebben inmiddels plaatgemaakt voor een plasticvariant, dat makkelijk schoon te maken is. Soms zie ik hele maaltijden voorbij komen, maar ook plastic, schoentjes en ander afval. Dit ondanks de inzet om de straten hier schoon te houden. Anderzijds is afval misschien wel het minst kwalijke wat voorbij komt zetten. Ik heb meer angst voor het ‘onzichtbare’, zoals urine en de ontlasting van zowel mens als dier.

Het voordeel van de regen is echter, dat ik me niet druk hoef te maken over hoe ik er bij loop. De regel lijkt hier te zijn, dat in tijden van regen, alles geoorloofd is. Ik denk dat de mode-politie niet zou weten waar ze moeten beginnen. Het is niet zoals in NL, waar je (als jeugdzijnde) niet gezien mag worden in een regenpak. Opgerolde broekspijpen, regenpakken en plastic zakken die over de hoofden zijn getrokken zijn een alledaags gezicht. Je ontkomt er niet aan als je enigszins droog over wilt komen. Daarnaast is dit de tijd dat men dik gebreide sjaals, mutsen, handschoenen en zelfs oorwarmers draagt in de meest opvallende kleuren, omdat men bang is ziek te worden (ik moet toegeven dat 23 graden Celcius, hier ineens wel heel koud is). De regenjassen zijn vooral lang en groot, al dragen de vrouwen deze vaak met een extra print of een roze kleurtje. Zelf rij ik rond in een oversized regenjas, met een charmant doorzichtig kapje aan het einde van mijn muts, in de hoop nog wat te kunnen zien als ik aan het rijden ben.

Voor de vele beestjes die zich anders ‘onzichtbaar’ door de straten begeven, is het leven nu een walhalla. Plekken waar ze eerder niet kwamen, worden nu bereikbaar door het vele water. Schorpioenen en slangen laten zich meeslepen door het water, terwijl muizen meer de droge plekjes opzoeken getuige de ontmoeting met een muis, mijn huisgenoot en mijzelf. De muis had zich door de verschillende lagen van de koffer heen geknabbeld om een lekker warm en droog plekje te vinden. Toen mijn huisgenoot dit ontdekte en langzaam haar kapotte kleding uit de tas aan het verwijderen was, nam de muis een spurt, vloog over de bank, over mijn voeten en zocht zijn heil buiten. De regen in. Ik denk dat zowel de muis als wij, zeker 10 minuten nodig hadden om bij te komen van dit tafereel.

En dan zijn er nog de kakkerlakken. Ik vond mezelf behoorlijk stoer tot nu toe. Natuurlijk had ik ze wel gezien. Net als de vleermuizen en ratten die hier zo groot zijn als katten. Maar ach, ik ben stoer en inmiddels wel gewend aan deze onhygiënische wezens……. Althans, zolang ze maar buiten blijven.
Ik was dan ook minder blij met de grote dikke kakkerlak die precies naast mijn bed was gaan zitten. Waar kwam dit beest vandaan? Alles deuren en ramen zaten dicht. Ik kon niet anders dan de kakkerlak te vangen om hem vervolgens naar buiten te gooien. Deze held had echter wat moed nodig om dit te bewerkstelligen, maar was uiteindelijk erg trots toen dit wezen, ter grote van een veldmuis, buiten de deur was gezet.

Toen ik die avond mijn tanden aan het poetsen was, keek ik in het afvoerputjes. Via een lange buis, ze hebben hier geen knik in de afvoerbuizen zoals wij dit hebben, gleed mijn blik naar beneden. Ik bedacht me hoe de kakkerlak op onderzoek was uitgegaan en aan het eind van de donkere tunnel licht zag schijnen. Het was een intrigerend beeld.  Ik voelde me alsof ik in een Sience Fiction film was belandt, inclusief de muziek die de tocht steeds spannender maakte, terwijl de kakkerlak het licht naderde. Ineens schrok ik…… Als deze kakkerlak de hele weg had afgelegd naar mijn badkamer, dan kan de volgende dit ook……. Een kakkerlak komt nooit alleen. Wat als er ineens zo’n enge kop vanuit de afvoerpijp me aankijkt, dan wordt het een heel ander verhaal. Ineens ben ik klaar met tandenpoetsen. Angstvallig kijk ik om me heen om me te beschermen tegen deze invasie aan kakkerlakken. Mijn zeepdoosje biedt uitkomst. Opgelucht haal ik adem als ik mijn zeepdoosje op het afvoerputje zet. Zo, geen ongenodigde gasten meer vandaag.
Voordat ik de badkamer uitloop, doe ik ook de klep van de toilet dicht. Je weet immers maar nooit…. Dan loop ik terug. Het risico dat ik vannacht in het donker op de klep ga zitten is te groot. Ik ken mezelf en zet de klep weer open.

De volgende dag, als ik mijn kast open, vind ik meer vriendjes. Meer kakkerlakken. Kleintjes dit keer. Ik ben verontwaardigd. Hoe durven ze in mijn kast te komen? Mijn kast nog wel! Dapper pak ik weer mijn bakje en een stuk papier om ze te vangen. Terwijl ik de eerste naar buiten gooi, rent hij snel weer richting de deur. The bastard, hij probeert snel weer naar binnen te rennen. Mooi niet! Ik gooi de deur dicht. Totdat ik me realiseer dat er nog een kakkerlak zit. Voorzichtig doe ik de buitendeur weer open, gelukkig hij is weg. Ook de tweede gooi ik van me af. Zo die zijn weg. Nu maar hopen dat ze weg blijven.

Lang leve de regen.

Reacties 2

elly 07-12-2010 09:10

Dag Marije,

Tja ook dat is India, regen, veel regen en beestjes in en buiten het water. maar zie als echte "regular"" weet je ook wat je dan te doen staat..............En dat lukt je dus ook!

hartegroet,elly

Ingrid van Pinxteren 08-12-2010 17:19

Ach Marije, wat geniet ik toch steeds van al je verhalen en wat een contrast na al die dagen feest en luxe dan nu 'beestjes' in allerlei soorten en maten.
Nog mooie laatste weken daar !
Groeten van een chinengmaatje (doe je het daar ook?)
Ingrid

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer