Politie

Als welkom voor mijn vrienden, die aan een rally meedoen om biodiesel te promoten, wilde ik een minirally organiseren. Omdat ik niet weet hoe alles werkt , besloot ik de hulp in te schakelen van de oudervereniging (ouders van kinderen met een verstandelijke beperking).

Ik verwachtte niet veel problemen. In de afgelopen jaren zijn er verschillende rally’s georganiseerd. We besloten om de rally langs het strand te houden, omdat daar over het algemeen weinig auto’s rijden. Veilig voor de kinderen en bovendien voor hen een leuk uitstapje. De oudervereniging vertelde me dat we toestemming nodig hadden van de verkeerspolitie, maar dat dit geen probleem zou zijn. We hoefden alleen maar een brief af te geven met de nodige informatie; het geven van de toestemming was een formaliteit.

Aangezien de mannen in het weekend geen tijd hadden en ik tijd nodig had om de brief op te stellen met de nodige informatie, spraken we af om maandag naar de politie te gaan. Maandag werd echter dinsdag en dinsdag werd woensdag vanwege persoonlijke bezigheden van de mannen. Ik probeerde me er niet al te druk om te maken. Dit is India. Hier loopt alles anders en zij weten hoe het werkt, heb ik mezelf meerdere malen streng moeten toespreken. Ik kon niet anders dan me over geven en me vast houden aan het vertrouwen dat deze mannen wel wisten hoe het zou werken.
Toen één van hen eindelijk naar de politie ging, kon ik zelf niet mee, omdat ik nog druk was met de voorbereidingen voor de rally en de vergadering met de NGO’s die die avond plaats zou vinden. Ik voelde me er een beetje ongemakkelijk bij. Moest ik er niet zelf bij zijn? Maar de man verzekerde me dat hij het wel zou regelen: “No problem, Marij, no problem”…….Een paar uur later krijg ik een telefoontje: het verzoek was afgewezen.

Mijn mond viel open. Afgewezen? Ze hadden me verzekerd dat het geen probleem zou zijn en nu was het afgewezen? Het moest even tot me doordringen. Er volgde een verhaal wat ik maar deels begreep. Vanwege de verkiezingen mochten er geen rally’s georganiseerd worden en rally’s waar mensen met een verstandelijke beperking aan meededen waren verboden, omdat zij geen besef hebben van de inhoud van de rally. Volgens de politie is het organiseren van een rally eigenbelang.
Maar er was een alternatief: We mochten de rally houden op een andere locatie (waar het overigens veel drukker is op de weg), zonder mensen met een beperking en op een ander tijdstip, namelijk het heetst van de dag. Niet echt het een alternatief wat ik had gehoopt.

Wat nu? Ik besluit wat mensen te bellen om advies te vragen en zij raden me aan om zelf naar het hoofd van de verkeerspolitie te gaan, zodat ik iets meer kan vertellen over ons werk, de rally en het feit dat alle organisaties hun medewerking hebben beloofd.
Voordat ik naar binnenstap, bel ik nog even de man van de ouderorganisatie die in ochtend voor me bij de politie is geweest. Hij raakt in paniek als hij hoort dat ik op het punt sta om naar binnen te gaan. Hij smeekt me bijna om niet te gaan, met het argument dat ze boos zullen worden. Als een verzoek is afgewezen, dan kan je daar niks meer aan doen.

Als ik het politiebureau binnenloop, voel ik de autoriteit die het uitstraalt. Het lijkt of alle gewone burgers met hun hoofd naar beneden gebogen lopen en dat niemand een onvertogen woord durft te zeggen. De politieagenten zijn nors kijkende mannen (ik zie maar een enkele vrouw) met grote zwarte snorren. Hun taal is kort, dwingend en ongeduldig. De man kijkt verbaasd als ik vertel waarom ik kom. Hij pakt de verzoekbrief erbij en vraagt me dwingend of ‘dit’ de reden is van mijn bezoek. Terwijl ik zijn vraag bevestig, stel ik me onderdanig op door hem niet direct aan te kijken (ik weet dat mannen met macht daar van houden) , maar tegelijk laat ik in mijn woorden blijken dat ik de argumenten voor de afwijzing niet snap, aangezien ik niet in India geboren en getogen ben.”Hoe bedoel je?”, vraagt hij me dwingend, “heeft die man van vanmorgen je dat dan niet uitgelegd?” Nog net niet stotterend geef ik aan dat hij het wel genoemd heeft, maar dat ik het gewoon niet begrijp. Ik wil alleen maar begrijpen wat ik anders had moeten doen. Hij gebaart me dat ik buiten moet wachten en pakt zijn telefoon. Boze blikken komen mijn kant op. Ik besluit me onderdanig op te blijven stellen en kijk enkel naar de vloer voor me. Als ik terug het kantoor ingeroepen word, krijg ik het telefoonnummer van de hoofdinspecteur van een andere afdeling. Als ik zo nodig meer moet weten, moet ik hem maar bellen! Ik bedank hem op een overdreven manier, maar van binnen vervloek ik de eikel die niks voorstelt, maar doet alsof hij macht heeft. In feite zal hij nooit een beslissing mogen nemen zonder toestemming van zijn meerdere. Hij weet dat en ik weet dat.

Als ik buiten kom, staat daar de man van de ouderorganisatie, samen met een vriend van hem, me zenuwachtig op te wachten. De vriend blijkt overigens ook een ‘vriend’ te zijn van de man die ons toestemming had kunnen geven voor de rally. De man van de ouderorganisatie had hem al 2 dagen proberen te bellen, zodat hij mee kon tijdens het indienen van het verzoek. Kennelijk werkt dat hier het best. Ineens besef ik me waarom onze eerdere afspraken waren afgezegd. Dat persoonlijke werk had met deze man te maken en dat verklaarde waarom hij ‘andere werkzaamheden’ had. Ik vertel dat ik een ander telefoonnummer heb gekregen en vervolgens wordt er druk onderling overlegd. Ik snap niet goed waar zij zich druk om maken en irriteer me aan hun ‘angst’ voor de autoriteiten. Als ze na 10 minuten tot de conclusie komen dat het beter is dat ik die avond toch maar contact opneem met de hoofdinspecteur, komt de agent naar buiten die me vlak daarvoor te woord heeft gestaan. Meteen als hij ons ziet, begint hij te keer te gaan tegen de, toch al angstige, man. Het was immers zijn fout dat ik hem opnieuw was komen lastigvallen. Iets verderop zie ik hoe een vriend van deze politieagent, smakelijk staat te lachen om dit tafereel. Ik sta vol verbazing te kijken en kan me nog net inhouden om niet te zeggen dat hij beter tegen mij te keer kan gaan, aangezien ik op eigen initiatief was gekomen.

Ondertussen moest ik opschieten, want de geplande vergadering met alle NGO’s was ook die dag en ik kon moeilijk te laat komen op de vergadering die ik zelf georganiseerd had.

Zoals die middag afgesproken was met de agent, moest ik na de vergadering meteen door naar de hoofdinspecteur. Terwijl ik samen met de man van de ouderorganisatie voor de deur sta, word ik gebeld door iemand van een andere organisatie. Ze hadden het over mijn afwijzing gehad en ze hadden een plan. Eén van de mannen is goed bevriend met de rechterhand van een belangrijk politiek persoon. We zouden hem kunnen bezoeken en via hem de minister uitnodigen voor de rally, aangezien biodiesel voor hem een interessant onderwerp zou zijn. Omdat het verzoek via een vriend komt, zal de minister niet weigeren. Ik snapte nog even de link niet, maar toen werd me uitgelegd dat, als de minister zou komen, de verkeerspolitie mijn verzoek niet nog een keer zou afwijzen. De minister overruled immers elke beslissing van de politie.  Het klinkt logisch en eigenlijk is het tegelijk ook bizar.

De man van de ouderorganisatie raakte zichtbaar in paniek. De politie zou boos worden. Ze waren immers al boos. Als de politie te horen zou krijgen dat we na hun afwijzing de minister hadden uitgenodigd, zouden ze woest zijn en verdere medewerking zou voor altijd verpest zijn…… Daar stond ik dan, midden in een politiek dilemma, terwijl ik alleen maar duidelijkheid wilde over de regels voor het houden van een rally. Ik besloot dat ik de angstige man nu niet ineens kon laten vallen, al had ik weinig vertrouwen in de optie om toch naar de hoofdofficier te gaan.

Eenmaal  op het andere bureau aangekomen, blijkt daar een vriendelijkere sfeer te hangen. De medewerker reageert geïnteresseerd, maar laat ons weten dat de hoofdinspecteur er niet is en deze avond ook niet meer komt. We moeten de volgende ochtend maar terug komen.
Als ik me omdraai om naar buiten te lopen, voel ik een kleine hoop in me opkomen. Een statige man is inmiddels binnengekomen en aan de reactie van de overige mannen te zien, heeft hij een hoge functie. Het blijkt de hoofdinspecteur te zijn die ons vriendelijk verzoekt om hem te volgen naar zijn kantoor.

Als ik net goed en wel zit, begint hij dwingend zijn vragen op me af te vuren: Waarom ben ik daar als we al een nee hebben gehad? Welk deel snap ik niet? Ben ik zo dom dan? ……… Gedurende de 10-15 minuten die volgen, gaat het volume van zijn stem steeds meer omhoog. Hij buigt zijn lichaam op een dreigende manier naar me toe en zijn ogen lijken vuur te spuwen. Ik probeer een enkele keer nog te reageren, maar het lijkt dat dit zijn boosheid alleen maar aanwakkert. Hij noemt me iemand die geen hersenen heeft. Die er alleen maar op uit is media-aandacht te krijgen ten koste van mensen met een beperking. Ik heb geen respect voor de wet, de politie, hun beslissing en daarbij denk ik, omdat ik rijk ben (ik wist niet dat ik dat was), dat ik alles gedaan kan krijgen zonder de regels te volgen.
Ik ben met stomheid geslagen en om niet in huilen uit te barsten door deze onverwachte stroom van verbaal geweld, besluit ik dat ik niks anders kan doen dan hem recht in zijn ogen te kijken en hem alle liefde te sturen die ik in me heb. Ineens merk ik de hapering in zijn stem. Zijn ogen slaan toe, zijn stem wordt zachter net als zijn houding. Langzaam wordt hij stil en voel ik de ruimte om iets meer te vertellen over wie ik ben, wat ik doe en waar de rally voor is. Alsof hij niet geïnteresseerd is, gaat hij door met het tekenen van een aantal documenten die voor hem op tafel liggen, maar ik weet dat, als hij echt geen interesse zou hebben, hij ons allang weg had gestuurd. Ineens voelt de officier de ruimte om iets te vertellen over zijn PhD (universitair onderzoek) waar hij mee bezig is en het belang van een gebalanceerd leven. Ik steek hem meerdere veren in zijn reet door hem te vertellen hoe geweldig dat onderzoek  is en besluit vervolgens met de vraag of hij misschien een alternatief voor ons heeft. Zijn gezicht klaart op. Ik weet nu dat ik alle fases doorlopen heb: nederig zijn, interesse tonen en hem het gevoel geven belangrijk te zijn.

Na drie kwartier staan we buiten met als resultaat dat we visitekaartjes hebben uitgewisseld. We een vruchtendrankje hebben gedronken en we een locatie in een park aangeboden hebben gekregen……..  Ik snap het allemaal nog steeds niet. Het ene park was niet mogelijk, aangezien ik daar toestemming voor nodig had van een andere politieafdeling, maar van dit park konden we ‘zonder toestemming’ gebruik maken. Maar goed…..hij zou het wel regelen met de desbetreffende persoon. De man zelf vond zijn alternatief geniaal: een kindvriendelijke omgeving. Dat er verder weinig mensen zouden zijn en dit ten koste gaat van de ‘awareness’ laten we maar even achterwege.

Die nacht kan ik niet slapen. De woorden van de hoofdofficier hebben me meer geraakt dan ik had verwacht. Ik besef me dat ik er nooit tegen kan als ik ergens van beschuldigd wordt waarvan ik weet dat het niet waar is.

De volgende ochtend krijg ik een telefoontje van iemand die ophangt als ik vraag wie het is. Een paar uur later gaat weer de telefoon. De politie. Aangezien de man geen Engels spreekt, en de man van de ouderorganisatie net is binnengekomen, geef ik de telefoon door aan hem. Ik hoor hem vertellen wie ik ben, waar ik vandaan kom, op welk adres ik in Pondi woon, wat voor een stichting ik heb etc etc etc. “Controle”, zegt hij als hij heeft opgehangen. Als de politie toestemming heeft gegeven voor een evenement, dan gaat het door naar een afdeling die alles moet controleren…..Ik voel me nog net geen gevangene die met verlof mag.

Aan het eind van een geslaagde bijeenkomst met de rallyrijders en de kinderen in het park valt me pas op dat elke beweging die ik maak, gevolgd wordt door een man die me al even staat te bekijken. Ik besluit op hem af te stappen en te vragen wie hij is. Hij blijkt van de politie te zijn. De afdeling die me vanmorgen heeft gebeld. Controle……..Ik had het kunnen weten. Nog net op tijd kan ik een diepe zucht onderdrukken om vervolgens de man vragend aan te kijken. Met een brede glimlach begint hij te vertellen dat hij erg onder de indruk van me is. Dat ik het zo netjes heb  georganiseerd, dat alles zo soepel verlopen is  en dat de kinderen zo leuk op me reageren. Ik ben verbaasd over deze onverwachte omslag.

Een paar dagen later heb ik een bericht in mijn emailbox zitten van de hoofdinspecteur:

Respected Madam,

I watched the program on TV and found it very nice.

Hope everyone enjoyed.

Keep in touch.

Do good .

Nature will take care of us.

 Kennelijk heb ik de test doorstaan.

Reacties 1

Ad en Rina 25-06-2011 16:57

Boeiend verhaal verhaal.
Hieruit blijkt maar weer eens
Men vangt meer vliegen met honing dan met azijn

Groet,
Ad en Rina

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer