Overgave

Die bruiloft waar ik te laat voor was….. Nou die vriendin wilde dat ik naar haar toe kwam in Chennai, of liever, haar schoonfamilie wilde dat ik kwam. Zij ook blij, want nu ze getrouwd is, mag ze de eerste 5 weken het huis niet uit. Traditie binnen de moslimcultuur. Voor mij een compleet andere wereld, maar in de dagen die volgden, zou ik één grote gelijkenis zien: overgave.

Ik zit in de bus. Pas vlak voor Chennai krijg ik een adres door. Ik laat het sms-je aan de chauffeur zien in de hoop dat hij op de juiste plek eraan denkt me een seintje te geven. Afgesproken is dat iemand me bij aankomst zal ophalen. Als ik net ben uitgestapt, gaat mijn telefoon en een stortvloed aan woorden volgt. We begrijpen elkaar niet, dus geef ik de telefoon door aan iemand die bij mij in de bus zat. Hij ziet er wel betrouwbaar uit. En belangrijker, hij spreekt Tamil. De man geeft mijn telefoon door aan een riksjadriver. Even ben ik bang dat hij er met mijn telefoon vandoor gaat, maar hij loopt naar de volgende  riksjaman. Ze spreken een paar woorden en gebaren dan dat ik moet instappen. “O nee”, denk ik nog, “niet de man die me al 5 minuten zit aan te staren”.   Ik bekijk de man nog eens goed en stap dan toch in. Hij neemt me mee, het hectische verkeer van Chennai in. We gaan door straten en stegen. Geen idee waarheen. Totale overgave.

Niet veel later loop ik in het huis van mijn vriendin de trap op, omringt door mensen die ik niet ken. Iedereen wil mijn aandacht, me aanraken en met me op de foto. In de dagen die volgen eet ik, lach  ik en eet ik nog meer. Praten lukt niet. De paar woorden Tamil die ik ken, hebben geen nut. Zij spreken Hindi. Ik niet.

Als klein meisje moest mijn Indiase vriendin voor alles toestemming aan haar vader vragen. Nu ze volwassen is, nog steeds. Als we samen naar de film wilden, kon dit, maar haar moeder ging mee. Nu ze getrouwd is moet ze toestemming van haar man hebben. Of liever: haar schoonouders, zoals ze dat zo mooi zegt. We weten echter allebei dat ze hiermee haar schoonvader bedoelt. Sinds 4 weken woont ze in haar nieuwe huis, dat haar man me vol trots laat zien. Het is een groot huis, waar zijn ouders en al zijn broers (totaal 4) en hun gezin hun eigen kamer, badkamer en keuken hebben. Zo leeft ieder op zichzelf maar toch ook samen. Maar juist dat “samen” benauwt me. Mijn vriendin moet voor alles toestemming vragen aan haar man. Haar man vraagt toestemming aan zijn vader. Daarnaast hebben de oudere broers, helaas voor haar zijn alle broers ouder, allemaal een mening. Ook die tellen mee. Ik voel medelijden met haar, maar zelf heeft ze er alle vertrouwen in. Haar man is niet zo streng, zegt ze. Misschien is het mijn achterdocht, mijn drang naar vrijheid waarmee we in het westen zijn opgegroeid, maar de enige gedachten die in me opkomt is: “Hij hoeft niet streng te zijn. Dat doet zijn vader wel”.

Een huwelijk voor de vrouw betekent hier complete overgave. Zorgen voor je man, zorgen dat hij niks te kort komt. Zorgen dat hij op tijd zijn eten heeft, dat zijn kleding schoon is en het huis aan kant is. Zelfs als ik daar ben, is ze druk met koken, vegen en boenen. Zodra ze klaar is met het één, dient het volgende zich aan. Hier geen kant- en- klaar maaltijden, maar vers bereide maaltijden waarvoor ze uren in de keuken staat. Niet alleen ’s middags en ’s avonds maar ook voor het ontbijt. Ik moet toegeven, je proeft het.

Terwijl ik naar haar kijk, zie ik dat ze gelukkig is. Haar man is lief, grappig en duidelijk verliefd op haar.Haar schoonfamilie is gezellig en haar schoonouders zijn warme lieve mensen. Ze heeft er het volste vertrouwen in dat het allemaal goed komt. Dat ze in de toekomst mag blijven werken en dat haar man goed voor haar zal zijn. Ik geloof ook dat haar man en haar schoonfamilie goed voor haar zullen zijn, maar ik voel ook hun druk. Hoe kan ze immers een goede vrouw zijn, als ze er niet altijd voor haar man is? Hoe kan ze voor hem koken en wassen als ze ook moet werken? En belangrijker: wanneer geeft ze haar man het grootste geschenk dat  een vrouw haar man kan geven? Een kind……!  Als mijn vriendin deze druk al voelt, dan laat ze dit niet merken. Met complete overgave en toewijding zorgt ze voor haar man en schoonfamilie.

Als ik de volgende dag wegga, voel ik de warmte van deze familie, maar heb ik bovenal diep respect gekregen voor mijn vriendin. Respect voor de totale overgave die ze  heeft. Totale overgave aan haar man in haar rol als vrouw. Totale overgave uit respect voor haar  vader en moeder. Totale overgave uit respect voor haar schoonouders. Zonder klagen en met het volste vertrouwen.
Totale overgave ….

De broer van mijn vriendin neemt me nu mee naar  familie aan de andere kant van de stad. Mijn vriendin mag niet mee, haar 5 weken zijn nog niet om. Ook haar man blijft achter. Ik stap in de auto, weer bij iemand die ik niet ken. Alleen haar onbekende broer is nu mijn bekende. Hij spreekt weinig met me. Als de auto stopt, stapt hij uit. Hij loopt zo snel dat ik achter hem aan moet rennen. Ik slalom tussen de mensen door, zonder te weten waar we heen gaan of hoe ver het is.

Aangekomen bij de familie sleuren ze me van het ene naar het andere huis. Nog meer onbekenden. Het is grappig, soms ontroerend en bizar tegelijk.  Ik laat me meevoeren.

Als ik die avond met de bus weer terugga naar Pondi, maken al die onbekende bekenden zich zorgen om me. Een vrouw alleen onderweg is tot daar aan toe, maar dat ik pas na middernacht thuis aankom, maakt het voor hen bijna ondraaglijk. Ze maken zich zorgen om mijn veiligheid. Ik moet oppassen dat ik hun angst niet overneem.

Net zoals mijn vriendin zich heeft overgegeven aan bekende onbekenden, die ze nu haar familie noemt, geef ik me over aan bekende onbekenden die ik tegenkom op mijn pad. Het is zo makkelijk te denken aan de dingen die fout kunnen gaan. Te oordelen over iemands geloof en/of cultuur. Angst te hebben je vrijheid te verliezen, of gewoon bang te zijn voor het onbekende, waardoor we  het mooie niet meer zien. Dat we niet meer zien dat (deze) bekende onbekenden je een fijn en warm gevoel kunnen geven. Je helpen als het nodig is en het in sommige situaties zelfs voor je opnemen. Neem de riksjaman die me om 01.00 uur thuis bracht. Hij maakte ruzie met zijn maten, omdat hij een te lage prijs aan mij, als blanke, vroeg.  Of de man die me naar het toilet begeleidde toen de bus een tussenstop maakte op een donkere en onveilige plek.

Complete overgave klinkt in onze westerse oren  misschien eng, maar achter de sluier van angst, kan het ook heel mooi zijn.

Laatste foto's

Reacties 4

elly 02-06-2011 10:00

dag Marije,

En dit soort verhalen vol respect, vol overgave, vol van liefde geven aan dat het wel kan, anders zijn. En dat het allemaal geen gevaar is voor de maatschappij zoals we hier in Nederland zo vaak horen. Anders is niet verkeerd, anders is niet gevaarlijk, anders kan ook goed zijn, anders goed. Dat heb jij mij doen ervaren opnieuw met dit verslag. Het sterkt mij! Dank!

Hartegroet,elly

Ad en Rina 02-06-2011 12:09

Hoi Marije,

Goed verhaal, met een mooie lading.
Dit zijn ervaringen die er voor zorgen dat je genuanceerder over het leven gaat denken en je vormen.
Zowel de "goede ervaringen", onbekenden die het beste met je voor hebben en over je waken zonder dat je daar om vraagt.
Maar ook de "mindere ervaringen", het benauwende dat andere voor jouw in alles beslissen.

groet,
Ad en Rina

Davey 02-06-2011 13:28

Hoi Marije,

leuk om weer te lezen, wel een groot contrast met de westerse wereld zoals wij die kennen.
De foto's spreken genoeg, wel leuk om te zien en te lezen hoe de mensen daar volgens traditie de dingen doen en beleven.
Op een andere foto ineens totaals iets westers: een vrouw bij de pc in verbinding met (denk een familie lid).
Eigenlijk zoals het hoort, het in stand houden van eigen tradities waar wij als westersen vanaf moeten blijven en alleen maar respecteren. en aan de andere kant nemen zij beetje bij beetje een stukje van onze cultuur over.
tenminste zo zie ik het hahaha.

geniet ervan....

-x-
Dave

Rik van Zadelhoff 07-06-2011 14:01

Hi Marije,
Je bent weer back on track !!!
Direct zijn er weer vlot geschreven reisverslagen van jou te bewonderen op de site. Hopelijk slaap je in een “normaal Hollands bed” en niet elke nacht op de grond met een heel dun matje, zoals een Nederlandse familie ondervond in een TV-programma, wat ik pas zag. Ze verbleven bij een zeer gastvrije familie in dezelfde omgeving, waar de jou wel bekende, speelfilm Slumdog Millionaire is opgenomen. Ik vind het zeer indrukwekkend hoe de lokale mensen daar in India, ondanks de armoedige omstandigheden, toch zo positief met de situatie omgaan.

Good luck !!!
Rik

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer