Mijn Indiase familie

Ik zeg altijd dat ik twee families heb.  Eén in Nederland en één in India. Maar wanneer zeg je dat iemand je familie is? Wat maakt een contact anders dan de formaliteiten die diep in een cultuur geworteld zitten? En wanneer is een vriend  een vriend? 
 Hier in India is iedereen je beste vriend als ze iets van je willen. Of, zoals ik heb ervaren, zodra je vragen stelt over iemands persoonlijke situatie. Iets waar ik nogal snel mee te maken heb, gezien mijn Nederlandse directheid en mijn persoonlijke nieuwsgierigheid. Maar kan zo een iemand ook een vriend voor mij zijn, in plaats van dat het eenrichtingsverkeer is? Wanneer is het contact gelijkwaardig en ben ik niet meer de blanke die interessant is om mee om te gaan? Wanneer heb ik oprecht een vriend en wanneer ben ik oprecht onderdeel van de familie?

Mijn eerste Indiase ‘vriend’ ontmoette ik op het strand. Ik hou van dit strand en de zee. We lopen langs de boulevard en kijken toe hoe de golven wild tegen de rotsen slaan. Hij is enthousiast me eindelijk weer te zien en wil me alles vertellen over het afgelopen jaar. Ik kan me alleen maar verbazen over de bos haar op zijn hoofd. Was hij niet kaal? Hij lacht en laat me zien dat er een stuk ingeweven is. “Hier voel maar”, zegt hij. Ik voel en schaam me een beetje. Als vrouw hoor ik dit immers niet te doen. Mijn vriend kan zich er niet druk om maken, we zijn toch vrienden? Vervolgens is mijn vriend uren aan het vertellen over zijn liefde voor een meisje, die inmiddels uitgehuwelijkt is aan een ander. Van sommige details schrik ik. Niet omdat ik niks gewend ben, maar omdat hij me genoeg vertrouwd om dit met me te delen.  Maar is dit contact wel wederzijds? Ik neem de proef op de som en vertel hem over een jongen waar ik vorig jaar een leuke tijd mee heb gehad. Hij is geschrokken en kijkt me met grote ogen aan. Dan lijkt hij zich te herstellen. Hoewel het moeilijk voor hem is om ook mijn verhaal aan te horen, hebben we zowaar een echt gesprek. We lachen om de verschillen tussen Nederland en India en we lachen omdat deze vriendschap steeds persoonlijker begint te worden.

Er zijn een aantal manieren waarop je kan checken of de mensen waar je bent  je beschouwen als ‘familie’ of niet. Er zijn immers genoeg formaliteiten die tussen een gast en het gezin in staan. Zo zullen de mannen een vrouw nooit aanraken. Ik als westerling krijg bij binnenkomst een hand, meer niet.  Daarbij halen ze speciaal voor een westerse gast frisdrank, aangezien ze dit zelf niet drinken omdat het te duur is. Eten doet een speciale gast voordat de familie eet of, wat vaker gebeurt, de gast eet samen met de man des huizes. De vrouw moet immers serveren en eet pas als de gast(en) en haar man gegeten hebben.  Een andere ongeschreven regel is dat je nooit je emoties toont  bij een buitenstaander. Als men vraagt hoe het gaat, gaat het altijd goed. Ongeacht wat er gaande is.

Dat ik niet alleen in woorden onderdeel van de familie van mijn vriendin ben, werd me nu wel duidelijk. Ten eerste omdat ik van haar man een echte knuffel kreeg toen hij me voor het eerst weer zag. Ten tweede omdat we met de hele familie tegelijk aan het eten waren. En ten derde omdat ze speciaal voor mij een belangrijke ceremonie hebben verschoven.
Hoewel de doktoren zeggen dat het niet mogelijk is, is de schoonzus van mijn vriendin zwanger.  Inmiddels zit ze net in de 6e maand van haar zwangerschap en de traditie wil dat de familieleden in de 5e maand een ceremonie houden ter ere van het kind. Omdat ik zou komen, was dit uitgesteld. Voor hen ben ik familie, dus hoor ik er bij. Ik voelde me overdonderd door het warme welkom van deze familie. Mijn familie. Mijn Indiase familie.

Daar zat ik dan, al vol van het zoetigheid wat ik eerder die dag bij andere familieleden had moeten eten, te midden van deze familie. We waren aan het lachen en praatten en er werden grapjes gemaakt over mijn trage eetgedrag (tja, met mijn handen eten gaat nu eenmaal niet zo snel en daarbij, het tempo waarmee ze drie borden wegwerken, dat wil ik niet eens bijhouden). Hoewel dit gezin, amper geld heeft om rond te komen, hadden ze er een speciale maaltijd van gemaakt. Naast twee soorten rijst kreeg ik kip, vis en garnalen. Uren hadden ze staan koken, voor een maaltijd waar ze zelf een week van kunnen eten.  Maar in plaats van dat ze me vol bleven stoppen respecteerde ze dat ik vol zat en deelden we de lekkerste gerechten met elkaar. Zelfs toen ze met een flesje cola aan kwamen , wist ik ze te overtuigen om dit met me te delen. Dat klinkt nu misschien heel simpel en voor de meeste mensen heel gewoon, maar dit was me in al die jaren dat ik hier al kom nog niet gelukt.  

Terwijl ik daar op de grond zit, in dat kleine huisje, net iets groter dan een garage, het huisje zonder ramen en frisse lucht. Terwijl ik daar zit met deze mensen, mijn Indiase familie, dan ben ik intens gelukkig.

Reacties 1

Bea 13-10-2010 09:28

Tja familie/vrienden zijn belangrijk, en jij hebt er volop van. Dus het kan niet anders dan dat je de intensiteit ervan voelt. Materie is dan oneindig minder belangrijk. Kunnen delen met elkaar!
Geniet er van!
Lieve groet Bea, Soesterberg

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer