Indiase bruiloft

De afgelopen dagen zat ik in Bangalore. Nadat ik was afgezet met het kopen van een kaartje, zat ik in een hobbelende bus. Ultra Luxe, stond er op mijn kaartje. Ik geloof dat dit het ook was, 25 jaar geleden. Alles is oud en vies. Het ruikt muf. Er is geen airco, waardoor de ramen open staan. Stofwolken zand dwarrelen binnen. Ik voel de viezigheid op mijn huid.  Ik glimlach.

Die avond vertrekken mijn vriend en ik naar het hotel waar het bruidspaar zal trouwen. Ik ben zenuwachtig. Bij ons zal het ondenkbaar zijn dat een onbekende naar de bruiloft komt. Het is maar goed dat ik van te voren niet wist dat ze ook nog voor twee nachten een kamer voor me hebben geboekt (en wat voor een kamer. Dit is met recht een ‘de luxe’). Als ik aankom, staat de vader van de bruid al op me te wachten. Ik voel me ongemakkelijk als ik me voorstel. Hij is kort en zakelijk.
Die avond ontmoet ik ook het bruidspaar voor het eerst en hoewel ze alles doen om me op mijn gemak te stellen, voel ik me een indringer. Met gemengde gevoelens ga ik slapen. We zien morgen wel weer. De zenuwen zijn nog niet voorbij. Ik weet dat mijn vriend morgen tegenover zijn familie moet verklaren hoe hij mij kent.

De volgende ochtend komt zijn tante me helpen  met mijn sari. Ik voel me nog steeds ongemakkelijk, vooral als ze begint te klagen dat de plooien niet goed in mijn sari zitten en dat de stof niet lang genoeg is. Toch zie ik een glimlach als ze het resultaat bekijkt.   

Als we samen naar de eetzaal lopen voor het ontbijt stelt ze me aan iedereen voor. Zijn familie is erg aardig en neemt me meteen op. Ze zorgen goed voor me. Ze vragen of ik meer wil eten, of ik nog koffie wil, een servet. Ze passen op mijn tas als ik naar de toilet moet en nemen me mee naar de beste plek vooraan. Door al die aandacht voel ik me nog ongemakkelijker, om nog maar te zwijgen van het ongemak waarmee ik in mijn sari van plek naar plek loop. Met kleine stapjes loop ik vooruit. Toch voel ik me elegant, behalve als ik de trap op loop en bijna struikel over de lap stof waarin mijn voeten verdwijnen.  

Het bruidspaar ziet er schitterend uit. Ze zijn zichtbaar zenuwachtig maar ik weet dat ze erg naar deze dag hebben uitgekeken. Ze kennen elkaar ‘al’ vanaf augustus en ze zijn blij dat ze met hun geliefde mogen trouwen.  Ik heb hier duidelijk te maken met twee welgestelde families. Ik merk het aan het feit dat het bruidspaar elkaar zelf heeft ‘gevonden’, maar ook aan de luxe van het hotel en de voortreffelijke aankleding hiervan. Het podium kan zo mee doen aan de Bloemencorso. Witte rozen en orchideeën, sieren het geheel. Op verzoek van het bruidspaar is de ceremonie kort, maar 1,5 uur. Volgens de meeste gasten, de kortste ceremonie ooit. Ik kan weinig zien, ondanks het feit dat de ceremonie op een podium gehouden wordt. De traditie wil dat familie van het bruidspaar om hen heen staat. Een tante sleurt me mee. Hoewel het bruidspaar amper mijn naam kent, sta ik daar tussen de familie op het podium.

Na de ceremonie ga ik met een aantal ooms en tantes naar mijn vriend zijn huis. Onderweg hebben we ruim de tijd om te praten en ik voel me al snel op mijn gemak bij deze geweldige mensen. Ze leggen me uit dat dit de eerste keer zal worden dat de bruid haar toekomstige huis zal betreden. Uiteraard horen daar de nodige rituelen bij, zoals het om trappen van een kan rijst, als teken van een voorspoedig, gelukkig en vruchtbare toekomst.
Voor mij voelt het een beetje raar, als ik niet veel later toe kijk hoe de bruid een rondleiding krijgt door haar toekomstige woning. Het huis waar ik inmiddels de weg al ken, maar waar zij komt te wonen.

Aan het begin van de avond is de receptie. Hoewel de ochtend ceremonie klein was (er waren maar 150 familieleden), wilden ze de receptie ook klein houden. KIein houdt hier in dat ze de hand moeten schudden van 1000 mensen. Ik val zowat van mijn stoel. Noemen ze dit klein? Ineens snap ik waarom ik nog nooit een lachend Indiaas bruidspaar heb gezien tijdens de receptie. Ik zou er ook niet blij van worden als ik van zoveel mensen de hand moet schudden. De meeste mensen kennen ze niet eens. Het zijn bekenden van de ouders van de bruid. Haar vader schijnt veel belangrijke contacten te hebben. Hoe belangrijk blijkt als later op de avond de ene na de andere auto met zwaailicht aangereden komt. Dit zijn allemaal hoog geplaatste rechters en ‘officials’, die uiteraard een speciale VIP behandeling krijgen bij binnenkomst.

Bij het zien van al die VIP’s, ben ik extra blij met de sari die ik eerder die dag van mijn vriend zijn familie heb gekregen. Hoewel ik zelf erg tevreden ben met de sari die ik die avond had willen dragen, denk ik dat deze zijden sari meer op zijn plaats is. Dit zijn mensen die duidelijk het verschil zien tussen een sari van 10 euro (wat die van mij heeft gekost) of een echte zijde.
Ook de gasten zijn onder de indruk van mijn aanwezigheid. Ze vinden dat ik er uitzie als een Hindi actrice. Mijn vriend moet de hele dag door vele vragen beantwoorden. Iedereen is nieuwsgierig naar me. Ze willen weten hoe hij me kent, waar ik vandaan kom en wat ik doe. Volgens één van zijn ooms heeft  hij vele buitenlanders in een sari heeft gezien,  maar stond het niemand zo goed als dat het mij staat. Ik voel me gevleid. Ik weet niet of het waar is maar ik voel me mooi, misschien dat ik dat uitstraal.

De hele avond kijk ik mijn ogen uit. Ik geniet van al deze mooie mensen en het lekkere eten (dit is de eerste bruiloft die ik mee maak waar het eten echt goed is. Lees: waar je geen diarree krijgt van het eten). Het voelt als een eer om hier vandaag te mogen zijn en om dit mee te mogen maken. Voor de familieleden van het bruidspaar geldt dit echter andersom. Zij zien mijn aanwezigheid als een eer. Hiermee werd ik dan ook één van de VIP’s, alleen dan zonder eigen auto met zwaailicht.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer