Hoe gaat het echt met me

Steeds vaker krijg ik de vraag: Hoe gaat het met je? Hoe gaat het nu echt met je?
Dit is mijn antwoord.

Terwijl ik ga zitten, ontglipt me een diepe zucht. Ik ben moe. Erg moe, maar zo is het eigenlijk altijd als ik in India ben. Ik ren van het één naar het ander en heb geen tijd om op adem te komen. Zelfs het bezoeken van vrienden gaat tussen het werk door. Ik kijk altijd op de klok (en dat voor iemand zonder horloge), want er is nog altijd van alles wat ik moet doen. Een organisatie die ik moet bezoeken, mensen die ik moet bellen, mailtjes die ik moet beantwoorden, plannen die geschreven en/of herschreven moeten worden en dan zijn er nog de nieuwe contacten die ik moet vinden, onderzoeken en categoriseren in belangrijkheid. Uiteraard zitten daar weer de nodige telefoontjes,  mailtjes en etentjes aan vast.

Daarnaast worstel ik met mijn ritme. Mijn dagelijkse routine helpt me om de dagen door te komen, maar eettechnisch is het chaos. Ik zorg niet zo goed voor mezelf. Qua voeding heb ik dit nooit gedaan. Ik neem niet de tijd om te koken en als ik kook moet het snel en makkelijk zijn. Omdat de eettijden hier anders zijn, heb ik nu vaak vergaderingen op onze NL etenstijd en tegen de tijd dat de Indiërs eten, heb ik geen zin meer. Een pak crackers is het makkelijkst en gaat sneller tussendoor. Op sommige dagen eet ik bij vrienden, dan eet ik laat. Dan weer ben ik thuis, maar te druk om te koken. Mijn lichaam geeft inmiddels aan dat ik gevarieerder moet eten, maar ik kom tijd te kort op een dag. Misschien ben ik daarom wel moe.

En dan zijn er nog de zorgen, de twijfels, de angsten. Kan ik dit wel? Moeten we dit wel willen? Gaan we de goede kant op? Doen we het verkeerd? Is dit wel handig? Hoe lossen we dit probleem op? Of dat probleem? En dat zijn alleen nog maar de gewone twijfels en vragen.
Daarnaast kom ik in een fase en op een level, waar ik niet ontkom aan vriendjes- politiek, achterdocht, wantrouwen en afgunst. Niet erg fijn om je daar in te begeven terwijl je enkel maar wilt helpen en iets wilt bijdragen in het belang van de kinderen.
Ik kom de dagen door, door met de stroom mee te gaan, al heb ik soms geen idee waar deze stroming me heen brengt. Beslissingen moeten genomen worden in het belang van het project en zo zit ik ineens in een fase waarbij we een projectleider gaan aannemen om het project in goede banen te leiden als ik niet in India ben. Een nieuwe onbekende fase. Er moet iemand aangenomen worden, er moeten voorwaarden gesteld worden, er moet een contract komen en dat allemaal terwijl we geen ‘bestaansrecht’ in India hebben, omdat we een Nederlandse organisatie zijn. Ineens zit je in de molen wel/geen Indiase NGO (Non Government Organization) op te zetten en wel /geen kantoor met een vast adres in India. Maar om dit te kunnen bereiken, hebben we mensen nodig en dan natuurlijk het liefst mensen die je kan vertrouwen, maar ook mensen met kennis. En wat dacht je van geld. Om dit alles rond te kunnen krijgen is er geld nodig. Veel geld. En als er (lokaal) geld moet komen, moet er eigenlijk ook een lokaal rekeningnummer zijn. Een rekeningnummer dat ik als buitenlander niet zo makkelijk kan openen.
Buiten dit zijn er nog de opties voor het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een verstandelijke beperking. Meer gesprekken, uitzoekwerk en organisaties die bezocht moeten worden. De afnemer heb ik al, maar je start niet zomaar iets. Om een product te kunnen maken heb ik een locatie, materiaal , geld en personeel nodig. Tja…… Hoe gaat het met me?

Geen idee. Ik heb soms geen idee wat ik eerst moet doen, wat het meest handig is, waar ik mijn energie voor moet inzetten. Ik loop dus dag en nacht rond met een ‘To do’-lijst en probeer overzicht te houden op wat nu moet en wat later kan…… Helaas is ‘later’ relatief, aangezien ik 5 augustus weer vertrek en ik de informatie moet verzamelen en de contacten moet zien te leggen die ik nodig heb voor als ik straks weer in NL ben.

Dus kies ik er voor om maar door te werken, om niet een weekend vrij te nemen en te genieten met mijn vrienden of om gewoon een weekend dom toeristje te spelen. Dit is immers waar ik het voor doe, al  heb ik geen idee waar het heen gaat en wat er uit gaat komen. Tja, dat zorgt wel voor de nodige stress en slapeloze nachten, maar het creëert ook nieuwe mogelijkheden, dromen en kansen.

Zoals meerdere fases in mijn leven, begeef ik me in een achtbaan waarvan de eindbestemming niet duidelijk lijkt. Laten we wel wezen, het doel kan dan wel duidelijk zijn (het organiseren van een ‘awareness event’ en het bij elkaar brengen van de organisaties), maar als de lokale organisaties hun achterdocht laten winnen, dan zullen we nooit een succesvol evenement kunnen organiseren. Ik ben dus overgeleverd aan anderen. Het enige wat ik kan doen is zorgen dat onze doelen duidelijk zijn. Dat ik weet wat voor ons wel of niet binnen de scope valt, wat wel en niet haalbaar is voor ons.
Zonder de steun van Petra en Vishwananth en mijn vele lieve vrienden en familie, was ik misschien allang gestopt. Want ja, soms vraag ik me af waarom ik het allemaal doe. Waarom ik mee moet in de achterdocht, het wantrouwen en de politieke spelletjes. Anderzijds weet ik ook dat het  kan inhouden dat, als we hier doorheen komen …..er een basis gelegd is om op voort te borduren.

Dit is de fase van transformatie. De fase waarin ik als vrijwilliger, die me afwachtend opstel, me moet transformeren naar iemand die soms ook eisen en voorwaarden moet gaan stellen. Die zich soms ook ‘hoger’ moet gaan plaatsen dan de ander, omdat dit een onderdeel van de cultuur is en de enige manier is om respect te krijgen. Eigenschappen die ver van me vandaan staan, maar waar ik wel in mee moet als ik dit project verder wil ontwikkelen.

Zucht.

Het maakt me moe en emotioneel. Ik heb mijn familie en vrienden nog nooit zoveel gemist als dit jaar, maar het maakt me ook strijdlustig. We zijn al zover gekomen. Er liggen zoveel  mooie contact en opties. Die wil ik niet laten liggen. Die kan ik niet laten liggen.

Reacties 8

Ingrid van Pinxteren 07-07-2011 09:58

Lieve Marije,

Blijf je hart volgen!
Zorg goed voor jezelf. Hoe kan je goed voor een ander zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt?

Heel veel liefs en chi vanuit Naarden,
Ingrid

Anja van Willigen 09-07-2011 14:14

hoi Marije,
Wat heb ik een bewondering en respect voor jou,met alles wat jij voor andere mensen, die het nodig hebben allemaal doet.Ik zou het niet nagedaan hebben in mijn jonge jaren. Goed hoor. Je bent een kanjer. Maar............
Ook ik denk dat je goed op jezelf moet passen. Dat zal vast niet meevallen ,omdat er zoveel te doen is. Maar probeer in ieder geval je rust en ontspanning te nemen. We willen niet dat we straks een berichtje krijgen,dat je ziek bent !!

Anja van Willigen 09-07-2011 14:14

hoi Marije,
Wat heb ik een bewondering en respect voor jou,met alles wat jij voor andere mensen, die het nodig hebben allemaal doet.Ik zou het niet nagedaan hebben in mijn jonge jaren. Goed hoor. Je bent een kanjer. Maar............
Ook ik denk dat je goed op jezelf moet passen. Dat zal vast niet meevallen ,omdat er zoveel te doen is. Maar probeer in ieder geval je rust en ontspanning te nemen. We willen niet dat we straks een berichtje krijgen,dat je ziek bent !!

Joke Janssen 13-07-2011 20:00

Lieve Marije,
Je doet het geweldig, niet te veel tobben van doe ik het goed of kan ik het wel. Probeer wat tijd voor jezelf te nemen en weer rust in je hoofd te krijgen dan heb je sneller het overzicht.
Je hebt al zoveel bereikt en het zou zonde zijn als je het nu zou opgeven. Je bent een kanjer en hebt al heel veel goed werk verzet maar doordat je jezelf uitput zie je dat even niet meer.
De combinatie van gemis en hoe nu verder zijn ook niet gemakkelijk maar ik ben er van overtuigd dat het je allemaal gaat lukken. Liefs Joke

Nicolette 22-07-2011 14:37

He meissie.

Je moet wel goed voor jezelf zorgen. Ondanks dat je al deze belangrijke dingen moet doen en er een enorme tijdsdruk is.
Straks heb je geen water meer in je knieen Ha Ha .
We missen je.


Groetjes en een hele dikke knuffel.
Meiden van de Wit.

Nicolette 22-07-2011 14:40

He meissie.

Je moet wel goed voor jezelf zorgen. Ondanks dat je al deze belangrijke dingen moet doen en er een enorme tijdsdruk is.
Straks heb je geen water meer in je knieen Ha Ha .
We missen je.


Groetjes en een hele dikke knuffel.
Meiden van de Wit.

t-star raw 15-09-2011 23:41

hou vol ook al is het zwaar dit is waar je al die tijd voor gewerkt heb! het is echt heel erg knap van je!

t-star raw 15-09-2011 23:43

sorry de t vergeten achter heb(t)

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer