Het sprookje

Normaal is dit de dag waarvoor ik een uitnodiging ontvang. In de ochtend is het officiële gedeelte waarbij het koppel in het echtverbonden wordt en in de avond is daar de receptie. Alle rituelen en gebeurtenissen die ik de afgelopen dagen heb mogen meemaken, maak je anders niet zo snel mee.

Terwijl we onze tijd verdrijven met het nuttigen van het ontbijt, begint ook nu weer de ceremonie een uur later dan dat de planning was. Pas nu wordt me duidelijk waarom men zich niet zo strikt aan de planning houdt. Er is een begin tijd en een maximale uitlooptijd wat meestal twee uur betreft. Als ze zeggen dat de ceremonie om 9 uur zal beginnen, dan houdt dit in dat ze tussen 9 en 11 moeten starten. Meestal starten ze dan pas om 11 uur. Ik moet lachen om het besef dat elk land zo zijn eigen (ongeschreven) regels heeft die matchen bij de mentaliteit van zijn bewoners. Aangezien het vandaag ‘officiëler dan officieel’ is starten we vandaag vroeg, om 10 uur.

Voor deze officiële gelegenheid dragen de mannen hun rode tulband. Ik kijk toe hoe ze met een ongelooflijke snelheid en precisie de tulband om hun hoofd wikkelen. Als ik vertel dat ik dacht dat alleen een ‘maharadja’, ofwel koning, dit droeg werd ik meteen meegenomen naar één van de ooms. Hij is van een ‘maharadja’-familie. Ik kijk hem ongelooflijk aan. Maharadja’s waren vroeger heersers over koninkrijken. Ten tijde van de Britse overheersing bestond ongeveer twee derde van het Indisch Subcontinent uit zogenaamde vorstenlanden. Deze werden geregeerd door een Maharadja. Toen in 1947 India een onafhankelijke republiek werd, verloren de Maharadja’s hun macht, maar voor de lokale mensen behielden zij hun status. Voor mij voelt het als een sprookje. Ik leef nu in het sprookje wat ik acht jaar geleden in mijn hoofd heb gecreëerd.

Als de bruidegom komt, gaan we naar buiten. Tot mijn verbazing staat er wederom een paard voor hem klaar. Iets verderop zie ik een 10-koppig orkest met een ‘pauwenwagen” (een pauw is het symbool van verrijzenis en eeuwig leven, de essentie van de goddelijkheid) waar een geluidsinstallatie op staat met een DJ en twee zangers.
Na ‘de pauw’, het orkest en dansende familieleden, komt de bruidegom met daarachter een stoet van vrouwen en kinderen. Het is een bont geheel en mensen blijven staan kijken als we voorbij komen. Ik voel me intens gelukkig als ik besef dat ik er tussen loop, mee dans, foto’s maak zonder dat ik bang ben een snauw te krijgen en meedeel in het water en zoetigheid wat rond gaat. Dit keer is het een lange optocht door de straten van Bangalore. We stoppen bij de tempel, dansen onder de zon en praten uitgelaten. Politieagenten helpen ons om over te steken op drukke punten en laat het overige verkeer op ons wachten. Vanwege de warme zon, dansen we minder, maar de sfeer is er niet minder om. Pas als we bijna op de locatie zijn, staan we verschillende malen stil om ons enthousiasme aan de buitenwereld te tonen. Voor 10 roepie extra maakt het orkest de muziek nog opzwepender. Het zweet druipt van me af, maar gelukkig ben ik niet de enige die daar last van heeft. Aangekomen bij de trouwhal, staat de familie van de bruid ons op te wachten. Hier dragen de mannen gekleurde tulbanden om op deze manier het verschil in families aan te geven. We dansen nog even door en terwijl de vrouwen zingen, wordt de bruidegom met een kleine ceremonie welkom geheten.  

Dan gaan we naar binnen. Terwijl wij met zijn allen in de deuropening staat, komt de bruid vanuit de hal aangelopen. Ze is omringd door haar vriendinnen en onzichtbaar gemaakt door een grote rode doek die over hen heen gehouden wordt. De vriendinnen schermen de bruid af, zoals de bruidegom wordt afgeschermd door zijn neven. Er ontstaat een spel, waarbij de mannen verzoeken om de bruid zichtbaar te maken. Dan wordt er iemand naar voren geduwd. Gejoel volgt, het is een vriendin, niet de bruid. Onder nog meer gejoel worden dan zowel de bruid als de bruidegom naar voren geduwd. Ze staan tegen over elkaar. Beide krijgen een bloemenkrans om hun nek die ze, om en om, bij de ander om hun nek moet gooien terwijl de menigte hen omhoog tilt. Als beiden de bloemenkrans van elkaar hebben ontvangen, lopen ze samen door naar binnen.

Als het officiële deel begint. Zitten de bruid en bruidegom naast elkaar op het podium. Met een wit doek zijn ze aan elkaar vastgebonden. Aan de kant waar de bruid zit, zitten ook haar familieleden. Hetzelfde geldt voor de bruidegom en zijn familie. ‘Mijn’ kant begint te zingen, waarna er gejoel volgt vanaf de bruidskant. We worden stil en de bruidskant neemt het gezang over. Ik begrijp dat de twee families elkaar hierbij uitdagen en elkaar af proberen te troeven. Het is om te testen of de ander hun familielid wel waard is. Het is een vrolijke bedoeling, terwijl de priester ondertussen druk bezig is met de nodige rituelen.
Tot slot moet het bruidspaar 4 keer om het heilige vuur lopen (bij een Hindoe huwelijk is dit 3 keer), ze zijn op dat moment nog steeds, door het witte doek, met elkaar verbonden. Elke ronde staat voor een belofte die ze ten overstaan van iedereen afleggen, wat er op neer komt dat ze elkaar trouw blijven en elkaar zullen steunen in voor en tegenspoed tot de dood hen scheidt. Na de vierde ronde zijn ze officieel man en vrouw.

Terwijl de familieleden van de man zich terugtrekken van het podium, dringen de familieleden van de bruid zich om haar heen. Dit is het moment waarop er de meeste tranen vloeien. Dit is het moment waarop de familie hun dochter moeten achterlaten bij de man. Het is een trieste bedoeling. De bruidegom staat voor aan het podium met zijn rug naar zijn bruid en haar familie. Het lijkt me een vreselijk moment voor hem. In plaats van vreugde en een kus, zijn er tranen en verdriet.

Die avond is de receptie. Voor het bruidpaar een ware beproeving aangezien ze ruim 4 uur handjes moeten schudden en cadeaus en felicitaties moeten aannemen. Dit gebeurt allemaal onder het toeziend oog van felle lampen, een videocamera en twee fotograven. De bruid ziet er nog mooier uit dan dat ik haar tot nu toe heb gezien. De jurk is er één van uit een sprookje en ik voel me als een prinses op haar bal, al wordt er dit keer niet gedanst. Voor mij vliegen de uren voorbij. Iedereen wil met me praten en op de foto. Ik geniet van alle mooie mensen, de vrolijke gesprekken en het lekkere eten. Ik maak grapjes met de fotograaf, speel met de kinderen en geef bemoedigende knikjes aan het bruidspaar. Ik zit tussen de familie van de bruidegom en praat nog meer met ze ondanks dat we na al die dagen nog steeds de zelfde taal niet spreken. Als ik even naar buiten loop zie ik een suikerspinnen apparaat voor de kinderen, popcorn en duizenden lichtjes die het gebouw verlichten. Op de tweede verdieping kan men dineren waar men de keuze heeft uit meer dan 50 verschillende gerechten. Beneden in de kelder is een assortiment aan snacks uitgestald, wat voor mij als een hele maaltijd zou kunnen gelden. Op niks is bezuinigd of beknibbeld om de 1500 gasten welkom te heten. Ik geniet intens van dit moment. Van dit sprookje waar ik ineens deel van uitmaakt.

Als om 11.30 uur de laatste gasten eindelijk zijn vertrokken, vertrek ik samen met het bruidspaar en nog 20 broers, zussen en directe neven en nichten naar boven voor iets wat daadwerkelijk op een bruidsmaaltijd lijkt zoals wij dit kennen. Uiteraard gaan we één voor één naar het bruidspaar om ze te voeren. Hoewel er eten in overvloed is, eten we niet veel. Het is al laat, het was een lange dag en de opwinding zorgt er voor dat we al snel vol zitten. Ik geniet van het verse fruit, het ijs en wat zoetigheid.

Uitgeput, maar met een grote glimlach val ik die avond op één van de matrassen in slaap.

Laatste foto's

Reacties 1

Peter Brouwers 06-12-2010 10:14

Hallo Marije, je maakt prachtige gebeurtenissen mee, het lijkt werkelijk een sprookje. Ik heb je verhalen met veel plezier gelezen. De warmte straalt er vanaf. En wij zitten hier met sneeuw en kou! zelfs het hardlopen wordt haast onmogelijk.
Geniet nog even en we zien je vast bij de sylvestercross ook leuk

Groet,

Peter

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer