Hardlopen

Twee keer in de week ga  ik hardlopen. Om 7 uur ’s ochtends. Een drama voor een avondmens zoals ik. Anderzijds heb ik dit keer niks te klagen. Vorig jaar was het nog warmer aangezien ik hier toen in de zomer was. Hierdoor werd ik gedwongen om om 6 uur ’s ochtends te vertrekken. ….Maar eerlijk is eerlijk, als ik eenmaal op de hoek van de straat ben en een bemoedigende knik van de sigarettenverkoper krijg, dan ben ik altijd weer blij dat ik mijn bed ben uitgekomen.

Van huis ren ik naar het strand, wat voor mij een mooie inloopafstand is. Mensen kijken verbaasd op als ik langs kom. Niet omdat ik de enige ben die aan het hardlopen is, maar omdat ik als een van de weinigen al rennend vanaf huis vertrek. De meesten rijden naar het strand en lopen dan de boulevard op en neer om vervolgens hun brommer weer naar huis te pakken. Mij kan het niet schelen wat de mensen van me denken. Dit is even mijn moment.


Hoewel dit mijn momentje is, ben ik me er wel degelijk van bewust dat ik in India loop.  Zo heb ik altijd een lange broek aan, al heb ik er dit keer wel voor gekozen om mijn enkels bloot te geven aangezien dit voor mij voor veel verkoeling zorgt. Hoewel ik een shirt zonder mouwen draag, is het wel lang, stukken langer zelfs dan een gewoon shirtje. Daarbij ga ik in India nooit zonder water de deur uit. Aangezien ik me de vorige keer gek gezocht heb naar een waterbelt (het is voor mij nog steeds onbegrijpelijk dat ze zoiets in een warm land niet op elke hoek van de straat verkopen), heb ik de mijne dit keer mee genomen. Een must hier, aangezien ik na 5 minuten al het gevoel heb dat ik aan het uitdrogen ben.  Ik voel me wel stoer zo in mijn sportkleding, met mijn waterbelt, mijn horloge om de tijd bij te houden en mijn ‘echte’ hardloopschoenen. Niet dat ik de enige ben die er ‘echt’ bij loopt, maar het gros doet hun training in hun dagelijkse kleding. Vrouwen lopen in hun sari met daaronder van die grote sportschoenen. Mannen lopen doorgaans in een korte broek of in hun longhi, daaronder dragen ze slippers of ze rennen op hun blote voeten.

Ik loop door de straten en ontwijk honden, auto’s en brommers. Bussen vol met mensen komen voorbij. Tientallen mannen staan bij sigarettenkraampjes  of drinken een kopje koffie bij een stal. De vrouwen vegen hun straatje schoon en maken mooie tekeningen voor de deur. Eenmaal aangekomen op het strand hoop ik op bewolking. Bewolking houdt in dat het nog niet te warm is om langs het water te lopen. Op een zonnige dag zoek ik de verkoeling van de straten op. Ik loop dan door de Franse wijk, waar ze brede schone straten hebben en waar grote huizen staan met fleurige bloemen in de tuin. Vervolgens kom ik door het park, waar ik geniet van de beschutting van de bomen, de vele bloemen en de mooie beelden.  

Ik voel me net een bezienswaardigheid. Mensen volgen nauwlettend elke beweging die ik maak. Op sommige momenten rennen kinderen een stukje met me mee, proberen mannen een grappige opmerking te maken, maken Indiase toeristen ‘onopvallend’ een foto van me of heb ik ineens een hond aan mijn broek heb hangen. Allemaal dingen die ik inmiddels wel gewend ben, maar waar ik maar moeilijk aan kan wennen zijn de zwervers op het strand. Dit zijn mensen, die uitgemergeld, vies en eenzaam rond schuifelen. Terwijl ik voorbij ren, kijken ze me smekend aan en vragen om geld. De eerste keer dat dit gebeurde viel mijn mond open van verbazing. Nu weet ik dat het bedelen altijd doorgaat. Het is diep triest. Vandaag moest ik om een man heen lopen die op het strand lag te slapen. Ineens voelde ik elke cel in mijn lijf.  Terwijl ik moet sporten om het eten er af te trainen, ligt deze man, niet meer dan een hoopje vel over been,  daar zonder enig uitzicht op een normaal ontbijt. Op zulke momenten heb ik moeite met mezelf, onze westerse overdaad en het onrecht in de wereld.

Ik ga een tandje harder lopen, in de hoop om deze gedachten achter me te laten.

Als ik richting huis loop kom ik langs het park. Het ruikt naar urine. Hoewel het park ’s nachts gesloten is, liggen zeker 20 gezinnen op het smalle strookje groen wat wel toegankelijk is. Tegen de tijd dat ik langs kom, zijn de meeste mensen al opgestaan. Nog een enkele dronkenlap ligt zijn roes uit te slapen, terwijl de vrouwen hun beddengoed, bestaande uit paperen en plasticzakken, opruimen. Het ontbijt halen ze uit de vuilnisbakken die op het strand staan of in het park.

Als ik langs het ziekenhuis kom, zitten daar de volgende gezinnen. Ook zij hebben hier de nacht doorgebracht. Ze wonen ter ver van het ziekenhuis vandaan om op en neer te reizen en hebben geen geld voor een guest house. Een schoenverkoper is net bezig om zijn stal te openen. Voor me duikt er een imposante kerk op. Zo met de ochtend zon valt me op hoe mooi deze eigenlijk is. Ik draai weer de Franse wijk in. De straten worden weer breder en schoner. Alleen bij ‘Le Petit Canal’ wonen nog gezinnen op straat. Een moeder is haar kind, van ongeveer 1,5 jaar, aan het wassen. Zijn buik is opgezet en steekt ver naar voren, zijn haar ziet er uit alsof er in geen tijden een kam doorheen is gehaald.

Zo loop ik door verschillende wijken. Ik ga van rijk naar arm en van arm naar rijk. De verschillen zijn enorm en toch loop je er inmiddels doorheen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Alleen soms,  zoals vandaag dan zie je de wereld weer zoals het is.

Reacties 3

elly 28-10-2010 22:50

Hoi Marije,

Tja wat een verschillen. En dat allemaal op een aardbol. Het maakt een mens stil en nederig als je beseft dat jij in een rijk land bij rijke ouders bent geboren. En jij voelt je zo thuis in India, je had dus ook zo'n Indiaas kindje kunnen zijn. Dat kind je werd wel liefdevol gewassen door zijn moeder. Dat kon ze hem wel geven.
Maar jij mag nu jouw "rijkdom" (en dat is niet geld), brengen in India op jouw manier!

Hartegroet,elly

elly 28-10-2010 22:51

Hoi Marije,

Tja wat een verschillen. En dat allemaal op een aardbol. Het maakt een mens stil en nederig als je beseft dat jij in een rijk land bij rijke ouders bent geboren. En jij voelt je zo thuis in India, je had dus ook zo'n Indiaas kindje kunnen zijn. Dat kind je werd wel liefdevol gewassen door zijn moeder. Dat kon ze hem wel geven.
Maar jij mag nu jouw "rijkdom" (en dat is niet geld), brengen in India op jouw manier!

Hartegroet,elly

Marjolein 03-11-2010 21:14

Hey Marije,

Net thuis van de hardloopavond vol gezelligheid en hapje en drankje na de training. We hadden het over jouw site en ik dacht even lezen. Tja dan is het hardlopen daar anders en besef ik hoe goed wij het hier hebben. En dat vooral door moeten gaan om die mensen ook te helpen. Groetjes, je hardloopvriendin Marjolein

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer