Duizend en één nacht.

Tijdens mijn eerste reis in India, 8 jaar geleden, zag ik in de woestijn een bijzondere optocht. Mijn aandacht werd getrokken door de vrolijke maar vooral luidde muziek. Daarna zag ik een man op een paard. De man zag er uit als een prins uit het sprookje van Duizend en één nacht. Toen ik verder keek zag ik helemaal vooraan iets wat op een zwaan leek, pas toen ik dichterbij kwam realiseerde ik me dat hier de muziek vandaan kwam. Achter de zwaan waren mannen wild aan het dansen.  De man op het paard keek trots op de dansende menigten neer. Even schoot het door me heen dat deze man misschien wel een koning was. Achter hem liep een bonte stoet met mannen met rood gekleurde tulbanden en vrouwen in de meest kleurrijke sari’s. Haastig zocht ik naar iemand die me kon vertellen wie deze man was, was dit nou een ‘maharadja’ zoals ze hier een koning noemen?
Deze man bleek de ‘prins op het witte paard’ te zijn voor een nog onbekende vrouw, waar hij nu naar onderweg was. Ik waande me in een andere wereld en op dat moment wenste ik vurig dat ik ooit zo’n bruiloft van dichtbij zou mogen meemaken.

Ik ken mijn vriend in december 3 jaar. Toen hij me een half jaar geleden belde om te vertellen dat hij een meisje had gevonden, was ik dan ook erg blij voor hem. Uiteraard wilde ik alles weten vanaf het moment dat hij haar voor het eerst had gezien. Het is een ‘arranged marriage’ zoals ze dat hier noemen. Het is eerder een zakelijke overeenkomst tussen beide families dan dat je hier kan spreken over liefde. Voor de verloving had mijn vriend dit meisje 1x gezien, uiteraard in het bijzijn van zijn vader, ooms en haar vader, broers en ooms. Na deze bijeenkomst kunnen beide partijen aangegeven of ze geïnteresseerd zijn om te trouwen of niet. Hiervoor is toestemming van beide partijen nodig. Mijn vriend is niet iemand die alleen op uiterlijk af kan gaan en vroeg om toestemming om met het meisje te mogen praten zonder dat hier anderen bij waren. Na een kort gesprek hebben ze beiden besloten om er voor te gaan. Die avond belde hij me. Drie dagen later was hij verloofd.

De verloving is een zakelijke overeenkomst, bestaande uit een aantal ceremonies verspreidt over 2/3 dagen. De bruid en bruidegom zijn hierbij niet aanwezig. Het is een overeenkomst waarbij de mannen van de familie en met name de vaders elkaar beloven dat dit huwelijk plaats zal vinden. Onderdeel hierbij is gesprekken over de bruidsschat en de verdeling van de kosten voor het huwelijk. De ‘bruidsschat’ wordt gegeven door de ouders van de bruid aan de ouders van de bruidegom. Je kan het een beetje beschouwen als de uitzet voor het jonge stel, maar aangezien mijn vriend en zijn aanstaande vrouw bij zijn familie zullen intrekken, worden de cadeaus als bruidsschat overhandigd aan zijn ouders. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over de dag/dagen zelf. Dit is vaak vanuit de traditie bepaald. Zo betalen de ouders van de bruidegom de sari’s voor de bruid. De ouders van de bruid betalen echter alle kosten die gemaakt worden op de huwelijksdag zelf.
Vervolgens volgt er nog een ceremonie waarbij er gekeken wordt naar hun sterrenstelsel, geboorte datum en het jaar waarin we nu leven. Uit deze factoren komen 2/3 data wat een ‘voorspoedige’ dag is om het huwelijk te voltrekken. Uiteraard is, voordat al dit in gang gezet is, al gekeken naar de horoscopen van de desbetreffende personen. Als blijkt dat dit geen match is, dan zal er geen huwelijk plaatsvinden.  
De huwelijksdatum werd vastgesteld op 22 november 2010, wat het koppel nog ruim een half jaar de tijd gaf om elkaar te leren kennen. Normaal gesproken zit er niet zo veel tijd tussen. Een andere optie was in juli, wat nog geen anderhalve maand later was, maar de families waren tot de conclusie gekomen dat dit te kort dag was om de bruiloft goed te kunnen organiseren.

Het gaf mijn vriend tevens de gelegenheid om zijn verloofde langzaam wat beter te leren kennen, al gingen de afspraken via de ‘officiële’ weg waarbij er altijd een mannelijk lid van de familie aanwezig moet zijn. Ondanks deze ‘regels’ waren er genoeg mogelijkheden waarop het aanstaande koppel elkaar stiekem kon ontmoeten, wat voor mijn vriend zijn onzekerheid en twijfel in de loop van de tijd kon wegnemen.

In ons land is trouwen al een hele stap maar daar is het zoveel meer. Hoe kan je iemand beoordelen op een enkele ontmoeting? Hoe kan je weten of je met iemand kan praten over de dingen die je bezig houden? Hoe weet je of er een seksuele aantrekkingskracht is? Of er basis is voor een diepere verbintenis die jullie de rest van je leven door de moeilijke tijden heen helpen?
Voor mij lijkt het bijna onmenselijk, alsof je iemand zijn keuzevrijheid ontneemt. Hoe kan je van iets wat zijn basis heeft in de ‘liefde’ iets zakelijks maken?
En daarnaast heb je nog het aspect dat het meisje vanaf haar huwelijksdag haar familie zal verlaten en zal intrekken bij haar man en zijn familie. Dit meisje heeft nog geluk. Haar ouders wonen in dezelfde stad in de zelfde buurt. Sommige meisjes vertrekken meteen na het huwelijk naar de andere kant van India, waardoor ze hun ouders niet meer dan 1/2x per jaar kunnen zien.

Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Mijn vriend laat me weten dat hij wilt dat ik 3 dagen voor het huwelijk aanwezig ben, dan beginnen ze met de eerste ceremonies en hij wilt graag dat ik daar bij ben. Voor mij klinkt het als een ervaring. Ik weet dat elk huwelijk in India anders is. Afhankelijk van de regio en hun religie kan je in elke familie weer andere tradities verwachten. Mijn vriend is Jain. Het Jaïnisme is een oud Indiase religie wat bekent staat als een geloof en filosofie. M.b.t. het huwelijk staat het in India bekent als de meest uitgebreide en mooiste bruiloften van India.
Als in juli dan ook blijkt dat ik geen visum krijg voor 6 maanden hoef ik er niet lang over na te denken….  Ik stel mijn vertrek naar India 3 maanden uit. Op deze manier kan ik er bij zijn als mijn vriend in het huwelijk treedt.

Reacties 1

elly 29-11-2010 20:11

Dag Marije,

Ja dat is geen keuze hé dat is moeten gaan naar zo'n huwelijk.
Elke keer lees ik/ voel ik dat India jouw land is, er valt je zoveel toe daar...........

Hartegroet,elly

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer