A dream come true

De volgende ochtend konden we uitslapen en dat had ik wel even nodig na zo’n drukke en lange dag als gisteren. Even was ik bang dat de kinderen al vroeg wakker zouden worden, maar ook zij hadden hun slaap hard nodig, dus uiteindelijk was ik de eerste die om 10.00 uur wakker werd.
Een luie ochtend volgde waarbij we rustig thee dronken, aan het kletsen waren en waarbij ik alle tijd had om mijn haar met een emmer met koud water te wassen.

Pas na de lunch werden we bij de familie van de bruid verwacht, die voor deze gelegenheid een locatie niet ver van de onze had gehuurd. Een middag vol rituelen volgden die vergelijkbaar waren met de dag daarvoor. Weer zaten de mannen en vrouwen gescheiden. Weer kwamen er schalen voorbij met zoetigheid, snacks, ijs en vruchtensapjes, alleen dit keer waren het de mannen van de bruid haar familie die de bruidegom, zijn vader en ooms welkom heetten. Wederom was de priester er, moesten de mannen elkaar iets zoets voeren, werden er cadeaus gegeven en brachten ze kumkum bij elkaar op het voorhoofd aan. Ik genoot van al het lekkers en keek mijn ogen uit. Hoewel de rituelen elke keer hetzelfde zijn, zijn de vrouwen voor elke ceremonie weer anders gekleed, de ene keer nog mooier dan de andere keer.

Na het officiële deel was het tijd voor het eten. Eten is een belangrijk onderdeel tijdens het huwelijk. Als bruidspaar moet je immers goed voor je gasten zorgen en daarbij moet je een goede indruk maken op je nieuwe familie. Tijdens elke maaltijd, of dit nou het ontbijt, de lunch of het avondeten was, stonden er weer andere gerechten op het menu. Geen dag was het zelfde, zelfs de basis van rijst, chapathi en parotha wisten ze elke keer weer net een andere twist te geven. Daarbij serveerden ze weer andere bijgerechten, soepen en zoetigheid. Ik koos maar op goed geluk, niet wetende wat ik at of wat de smaak zou zijn. Elke keer was het weer een feestje om langs de lange tafels met gerechten te lopen. Daarbij had ik het geluk, als ik me inhield om niet te veel eten op te scheppen, er altijd wel een familielid was die vond dat ik een bepaald gerecht moest proeven. Ik begon het ‘voeren’ steeds meer te waarderen.

De gerechten waren een mix van Zuid- en Noord- Indiase gerechten. Mijn vriend woont in Bangalore wat Zuid-India is, maar oorspronkelijk komt zijn familie uit Rajasthan (Marwari) en daarbij wonen velen van hen nu in Gujarat, dus ook deze gerechten kwam ik tegen. Daarbij waren alle gerechten ‘vegetarisch + vegetarisch’ zoals ze het zelf noemen. ‘Vegetarisch + vegetarisch’ zijn de gerechten omdat ze Jain zijn. Dit houdt in dat ze buiten vegetarisch ook de meeste wortelgroenten niet eten (omdat je hiermee belemmert dat de plant verder groeit) en bepaald ander voedsel dat wordt verondersteld onnodig nadelig te zijn voor levende wezens. Buiten vis, vlees en ei eten ze dus o.a. geen aardappel, wortel en ui. In mijn optiek bleef er dan weinig lekkers over om een goed gerecht te kunnen maken, maar deze dagen bewezen het tegendeel. Elk gerecht bleek een genot voor mijn smaakpupillen.

Na het eten was het tijd voor het volgende ritueel in ‘ons huis’. Het was het zelfde ritueel als gisteren waarbij de bruidegom ingesmeerd werd met turmurik poeder en daarna werd aangekleed voor het avond programma. Het lijkt wel alsof er bij elke ceremonie meer aandacht besteed wordt aan zijn kleding. Toen ze aankwamen met de rode sultan met daarop een grote witte veer, werd ik helemaal enthousiast. Dit was precies hetzelfde als wat de man acht jaar geleden in de woestijn op zijn hoofd had. Zou dit het moment zijn, waarop hij op een paard zou zitten en wij mogen dansen op straat?  Zou ik als vrouw mee mogen doen of is deze eer alleen voor de mannen? Vele vragen borrelden in me op, maar iedereen leek druk, dus ik wachtte rustig af.

Eindelijk was het zover. We gingen naar buiten. Buiten stond een mooi versierd paard te wachten, waar de bruidegom door zijn oom op geholpen werd. Als een echte koning zat hij statig op het paard. Ik vond hem er zo mooi uitzien. Ik waande me in een sprookje. Dit was het moment, waar ik acht jaar geleden zo hard om had gewenst.

De muziek begon en liep voor de het paard met de bruidegom uit. De familie volgden hen op de voet. Ik voelde het enthousiasme bij iedereen die mee liep. Na een kleine 10 minuten stopten we bij een tempel. Ik was enigszins teleurgesteld dat we er al waren, totdat ik doorhad dat de mannen vooraan aan het dansen waren en dat ze me kwamen halen om mee te doen. Enthousiast begon ik mee te doen. De groep werd steeds groter en we dansten alsof we al jaren samen dansten. Hier dansen ze veel meer in een groep. Zodra iemand een andere beweging inzet dan volgt de rest. Om elkaar goed te kunnen zien, staan we allemaal in een kring. Als in een meditatie, zetten we allemaal tegelijk de ene voet voor de anderen waardoor we nooit lang op dezelfde plek blijven staan. We zwieren in het rond, terwijl de muziek steeds opzwepender wordt. Het is een dans waarbij je één wordt met de groep op een sierlijke manier. Er is geen onderscheidt tussen mannen en vrouwen en niemand voelt zich te mannelijk om een bepaalde beweging te maken. Het gaat om de lol en om het samen te doen. Pas toen de muziek stopte merkte ik dat de bruidegom de tempel al was ingegaan. Teleurgesteld ontdekte ik dat dit tevens het einde was van onze muzikale tocht. Opgewonden liepen we terug, waarna ik nog tot laat heb zitten kletsen met de verschillende familieleden zonder dat we dezelfde taal spraken.

Laatste foto's

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer