Bezoek aan de organisaties

De opgekropte woede kon ik naar een paar dagen omzetten in daadkracht.
Het was tijd om de organisaties te bezoeken.
In mijn eerste week bleef ik maar twijfelen over hoe ik het wilde doen: zou ik iets organiseren zodat iedereen kon komen, of zou ik alle organisaties langs gaan?
Bij het idee iets te moeten organiseren (lees: overal honderd keer achteraan bellen), werd ik al moe……Moeheid dat is precies wat ik hier voel en wat ik hier al die jaren gevoeld heb. Dat wil ik niet meer en daarbij had ik wel weer zin om op mijn brommer door de straten van Pondi te scheuren.
In een ambitieus programma zou ik 12 organisaties in 4 dagen bezoeken, maar ik had me ook voorgenomen dat ik niet nog een keer zou teruggaan. Als de directeur er niet zou zijn, dan was het jammer. Ik moest voor mezelf een grens stellen om te voorkomen dat ik dagen lang op en neer zou rijden.

Ineens kwam ik weer in de flow en het leek wel alsof iedereen die ik echt wilde ontmoeten, er ook daadwerkelijk was.
Ik vond het heerlijk om door de straten van Pondi te rijden. Hoewel ik dit in de hitte of in de stromende regen vaak vervloekt heb, genoot ik er ook van. Het rijden door de dorpen brengt je in gebieden waar je maar weinig buitenlanders tegenkomt. Dat zijn de gebieden waar ik het meest geniet. Hoewel het vroeger onderdeel van het avontuur was om niet te weten waar ik heen moest,  gaf het nu juist een kick dat ik na al die jaren er zo naar toe kon rijden, inclusief de short cuts.

Maar het meest fantastisch van alles was het weerzien met de kinderen. Dat is waar het al die jaren om ging. De kinderen zijn in hun onbevangenheid altijd even enthousiast, maar het raakte me diep dat ze me nog altijd herkenden. Hoewel ik geen enkele organisatie had laten weten dat ik kwam waren er zelfs nog kinderen die mijn naam wisten of die me simpelweg aunty (tante) noemden.
Waar ik ook binnenkwam het programma was meteen verstoord. Kinderen kwamen naar me toe, gaven me een hand of begonnen me te knuffelen. Een enkeling gaf we zelfs spontaan een kus. Weer anderen sleurden me aan mijn arm mee, omdat ze me iets wilden laten zien of omdat ze niet wilden dat ik weer zou gaan. Het was hartverwarmend.

Ook de reacties van de directeuren en het personeel was elke keer weer enthousiast. Ze wilden meteen weten hoe lang ik bleef en of we weer een evenement gingen organiseren. Hoewel ik stiekem een beetje bang was voor hun reactie omdat we er mee stoppen, viel ook dit erg mee.
Grappig genoeg zeiden ze allemaal het zelfde: “We snappen dat jullie stoppen met het project, want de overige organisaties willen geen input leveren”. …….Zelfs nu zijn ze niet in staat om naar hun eigen aandeel te kijken, het ligt altijd aan de ander. Als je vraagt waarom er vanuit hen geen input is gekomen, dan ontwijken ze de vraag. Ik was te moe om er op in te gaan,mijn beslissing om er mee te stoppen zal er toch niet door veranderen.  Deze reactie bevestigde voor mij wel dat we er goed aan doen om er mee te stoppen. In dit project zijn we te afhankelijk van mensen die zeggen dat ze willen, maar die niet de daadkracht en/of de bereidwilligheid hebben om naar het grote geheel te kijken en te handelen.

Mijn ronde langs de organisaties leerde me ook dat er veel veranderingen zijn geweest en soms nog gaande zijn. Er zijn een aantal organisaties die echt bezig zijn om te veranderen, om te innoveren, maar er zijn er ook bij die daardoor nog slechter voor de dag komen. Ze blijven hangen op het feit dat er geen geld is, maar ze ondernemen geen stappen om hier verandering in te brengen.
Bij een aantal organisaties heeft er een wisseling van het management plaatsgevonden. De reden van vertrek wisselden van overlijden tot corruptie. Opvallend hierin is dat je van elke situatie verschillende verhalen te horen krijgt. Kennelijk lijkt niemand het echte verhaal te kennen of is niemand open genoeg om dit te delen.
Daarnaast klaagt iedereen er over dat er onderling geen contact is en dat ze niet of te laat uitgenodigd worden voor bijeenkomsten die interessant zijn voor hun personeel en/of ouders.
De gene die ze uitnodigt klaagt dat nooit iemand komt, de genodigden klagen dat ze zo laat uitgenodigd worden dat er geen tijd meer is om iets te regelen.
Of ze hadden simpelweg geen vervoer.

Alles wat ik hoorde tijdens de bezoeken, zijn punten die jaren geleden ook naar voren kwamen.
Ze zeggen ook allemaal: “Je ideeën waren goed en nodig. We zijn dankbaar voor jouw input en liefde naar de kinderen. Er zijn maar weinig mensen die dit met zoveel overgave doen. Het is jammer dat niet iedereen de bereidheid heeft om hier aan mee te werken. Het zou ons werk zoveel makkelijker kunnen maken”.

De eerste keren dat ik dit hoorde maakte het me verdrietig, waarom ben ik dan nu hier om het werk te stoppen?

Maar een platvorm is niet alleen te dragen. Dat realiseer ik me nu.

Reacties 8

Luuk 05-08-2014 09:55

Hey schatje. Bijzonder om je verhaal weer te lezen. Wel bijzonder dat je in Nederland na 30jaar soms de weg nog niet weet en daar zo overal naar toe kan rijden. . Succes met de laatste loodjes kanjer. In gedachten ben ik bij je. Xx

laura 05-08-2014 09:59

Lieve Marije, zo triest dat je dit moet gaan afsluiten maar zoals je al zei : je kunt dit niet zonder hulp doen. Maar een zware weg, vooral als je weer bij je kindertjes bent en zij zo lief tegen je zijn. Ik wens je kracht om dit verder af te sluiten. Respect ,respect voor jou lieverd,xxx

shannon 05-08-2014 10:10

Je bent een kanjer en knap hoe je alles aanpakt en ervaart.
Denk aan je x

euphro 05-08-2014 12:24

You go girl
Respect

Astrid 05-08-2014 20:15

Zoooooooo goed hoe je het allemaal doet en afrond. Echt knap! Trots op jou. Rij met jou door de plassen en de stoffige zandweggetjes. Go lieffie go!!

Philip 11-08-2014 22:38

Kijk in de spiegel en wees trots op wat je hebt bereikt, het onmogelijke gaat je helaas niet lukken. Je hebt wel een heel mooi zaadje gelegd, nu moet het gaan kiemen, gun hen die tijd.
Respect voor je inzet!!

Bea en Harry 12-08-2014 11:18

Is het een idee een boek te schrijven over al jouw ervaringen, in zowel goede als minder goede tijden. Je kunt goed verwoorden. Liefs van ons en kracht, maar ook plezier toegewenst.

Berris 17-08-2014 20:58

He Marije,

Je bent een kanjer! Alles geven voor je droom en er op een dag achter komen dat "alles" te veel vraagt van jezelf is niets om je voor te schamen. Je hebt geweldige dingen gedaan en veel geleerd. Hoe de rest van je leven ook verloopt, wees (enorm) trots op jezelf. Er zullen nog heel lang veel Indiaanse kinderen met plezier en liefde terugdenken aan jouw.

Ik wens je veel geluk en liefde!
Berris

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer